Акушеро-гинекологична болница ”Селена”

ЗА НАС

SelenaВ България съществува болница, която отговаря на най-високите световни стандарти. СБАЛАГ ‘СЕЛЕНА’ е амбициозен проект, осъществен в България.

Защото в СБАЛАГ ‘СЕЛЕНА’ сме екип от високо квалифицирани и подготвени специалисти – акушер-гинеколози, неонатолози,анестезиолози , акушерки и помощен медицински персонал, който е на Ваше разположение 24 часа в денонощието!ag-selena-building_big

Ние предлагаме широк кръг от технологии свързани с асистираната репродукция включително IVF и ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection), ембрио и криоконсервация,Интраутеринна инсеминация (IUI), овулаторна индукция, ко-култивиране (Artificial Uterus). Също и микроманипулационни методи (асистиран хетчинг, биопсия на бластомери) екстракция на сперматозоиди (PESA, TESA, TESE и micro TESE).

СБАЛАГ ”Селена” разполога с най-модерната ултразвукова технология в България. Новият ултразвук Voluson E8 Expert разкрива нови възможности в клиничната практика.

ЕКИП
stavrev
Д-р Ангел 
Ставрев
акушер-гинеколог
minev
Д-р Здравко 
Минев
акушер-гинеколог
topalova
Д-р Снежана
Топалова
акушер-гинеколог
krushkov
Д-р Камен 
Кръшков
акушер-гинеколог
 matev
Д-р Магдален
Матев
акушер-гинеколог
 nenev
Д-р Илко
Ненев
акушер-гинеколог
 karagiozov
Д-р Ангел
Карагьозов
акушер-гинеколог
 daskalov
Д-р Васил
Даскалов
акушер-гинеколог
 petrova
Д-р Светла
Петрова
акушер-гинеколог
 peichinova
Д-р Иванка
Пейчинова
акушер-гинеколог
 nikolova
Д-р Мария
Николова
акушер-гинеколог
neshterova
Д-р Мария 

Нещерова 
неонатолог
 Д-р Надежда
Чобанкова
неонатолог
 Д-р Величка 
Богданова
неонатолог
 Д-р Ралица
Димитрова
неонатолог
Д-р Зорница
Василева
неонатолог
 Д-р Здравка
Пиронова
неонатолог
 Д-р Петя 
Георгиева
неонатолог
АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ

Ин Витро клиника ,,Селена” е част от комплекса по стерилитет в Акушеро-Гинекологична болница ,, СЕЛЕНА”.Той е най-големият и модерен център в южна България. Голямото му предимство да се намира в АГ болница дава възможност в рамките на 30 дни да се извършат всички възможни изследвания и се установи причината за стерилитета, както и да се
подготви двойката за съответните процедури.

База- IVF клиника ,,СЕЛЕНА” е изграден безкомпромисно по всички световни стандарти. Отделните звена са оборудвани по технологии, позволяващи точна, прецизна диагноза и съответстващо лечение.

Специалисти – Специалистите в IVF клиника ,,СЕЛЕНА” са получили своята квалификация във водещи световни центрове. Ембриологичната лаборатория е в основата на високата успеваемост и добрите резултати
Успеваемост – От 2008г. успеваемостта на IVF клиника в болница ,,СЕЛЕНА ” не слиза под границата на 50 %.
Насоки за развитие – Изпълнението на рутинните методи в IVF клиниката :
In Vitro

Ин витро оплождане е вид асистирана репродуктивна технология (АРТ).
Това е процес, при който се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката. Ин витро оплождането е
основен метод за лечение на безплодие и стерилитет, когато останалите АРТ (вътрематочна инсеминация и др.) не дават резултат.
Процесът включва хормонално контролиране на овулацията, получаване на… прочети повече

ICSI

Много често, при влошени параметри на семенната течност (недостатъчна концентрация, намалена
до липсваща подвижност, голям процент сперматозоиди с абнормална морфология и др.),
се прилага метода “Интра цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в…..прочети повече

PESA/TESE

В случаите, когато в семенната течност липсват сперматозоиди (т.нар. azoospermia),
могат да бъдат приложени процедурите PESA (подкожна аспирация на сперматозоиди
от епидидима) или TESE (аспирация на сперматозоиди… прочети повече

Криопрезервация

Криопрезервацията представлява съхранение на клетки или тъкани при ниска температура.
Съхранение на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони е неразделна част от АРТ, като приложението им се увеличава постоянно. В някои случаи то е препоръчително, докато в други е с ключово значение за резултата от АРТ.
Съхранението на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони започва с тяхното замразяване. За целта към тях се добавят специални вещества (криопротектори), които да ги предпазят от увреждане при ниските температури. След това те се поставят в течен азот, чиято температура е -196 градуса. Там се осъществява съхранението.
От важно значение е фактът, че преживяемостта не зависи от периодът на съхранение, т. е. независимо колко дълго ще са в течен азот, ако добре се извършва замразяването и правилно съхранението няма значение дали то ще трае дни, месеци или години.

Ко-култивиране на ембриони с ендометриални клетки

Отглеждането на ембрионите извън организма на жената се използват специални хранителни среди, които осигуряват необходимите вещества за развитието им. При някои жени ембрионите са по-чувствителни и тези вещества не са достатъчни. В резултат на това се получават ембриони с недобро качество или не се достига до бременност въпреки отглеждането на добри ембриони.

При тези случаи в СБАЛАГ болница “СЕЛЕНА” се прилага ко-култивиране на ембрионите заедно с клетки от лигавицата на матката на жената (ендометриални клетки).
При естествени условия ембрионът в организма на жената постоянно е в контакт с различни видове клетки.

При ко-култивирането поради взаимодействието между развиващия се ембрион и клетките от матката, като и поради отделянето от клетките на вещества, които са полезни за ембрионите, се получават ембриони с по-добро качество и с по-голям шанс за имплантиране. При жени с няколко неуспешни опита използването на този метод увеличава шансовете за успех.

Асистиран хетчинг с лазер

Асистираният хетчинг е процедура, която се прилага с цел да се увеличат шансовете на ембриона за успешно имплантиране в лигавицата на матката при ин витро процедура.

Предимплантационна генетична диагностика (PGD/PGS)

Предимплантационната генетична диагностика (PGD) спомага за откриването на носителство на различни генетични заболявания, предразположения към рак, Алцхаймер и др. в ембрионите преди тяхната имплантация и настъпването на клинична бременност. След диагностициране, само ембриони диагностицирани като незасегнати се селектират за трансфериране в матката на жената. По този начин рискът от загуба на бременност, от изкуствено прекъсване на бременност или от раждане на дете с генетично заболяване е възможно да бъде сведен до минимум.

Отстраняване на ДНК фрагментирани сперматозоиди (MACS)
В СБАЛАГ “СЕЛЕНА” разполагаме със специализирана апаратура и софтуер за прилагане на метода “Отстраняване на ДНК фрагментирани сперматозоиди (MACS)”

НЕОНАТОЛОГИЯ

ОТДЕЛЕНИЕ ПО НЕОНАТОЛОГИЯ

В отделението по неонатология ние се грижим за над 1500 новородени всяка година.

drnesherova1 Д-р Мария Нещерова
Началник неонатологично отделение
СБАЛАГ “Селена”

Оформени са следните звена:

1. Интензивен сектор
2. Реанимационна детска зала
3. Зала за деца с повишен риск и забавена
кардиопулмонална адаптация
4. Сектор за здрави новородени деца
на децентрализиран принцип – 22 легла
5. Изолационен сектор
6. Денонощен консултативен
педиатричен кабинет
20120911 020049

20120911 015909
Интензивният сектор разполага с 12 кувьоза за рискови новородени деца – Дрегер, 2 термолегла, 7 модерни респиратора за провеждане на апаратна вентилация, включително високочестотна и назален СРАР, транспортен инкубатор с респиратор, фотолампи за провеждане на фототерапия, инхалатори, монитори и инфузионни помпи. Разполагаме и с екзогенен сърфактант. Диагностичните възможности на сектора се допълват от микробиологична и клинична лаборатории, модерен рентгенов апарат и ехограф.
Разполагаме със специализирана информационна програма за онлайн комуникация с клинична, имунологична и микробиологична лаборатория.

Залата за деца с повишен риск, недоносени и деца с проблеми в ранната кардиопулмонална адаптация е оборудвана съобразно стандарта по неонатология.

Детска стая е предназначена за бебета, родени чрез Цезарово сечение, вакуум екстрактор, форцепс и неправилно предлежание на плода.
Новородените са настанени в просторна, светла зала с централна климатизация, което осигурява максимален топлинен комфорт на малките пациенти.
IMG 0469
Особено внимание отделяме на превенцията на вътреболничните инфекции, като стриктно спазваме съвременните санитарно-хигиенни изисквания. Разполагаме с модерна дезинфекционна програма, антибактериални PVC облицовки и настилки и не отчитаме взривове на вътреболнични инфекции.

Политиката на нашата болница е насочена към стимулиране на естественото хранене с помощта на правилна информация и подкрепа от сертифицирани консултанти по кърмене, педиатри и акушерки. Децентрализираният принцип на отглеждане на новородените позволява да бъдат в непрекъснат близък контакт с майката, което осигурява възможност за ранно започване на кърменето.

20120911 020049

Болницата предлага и консултации със следните специалисти: детски кардиолог, невролог, офталмолог, хирург, гастроентеролог, ортопед, специалист по краниофациална хирургия и инфекционист.
DSCF5922 1

20130111 123629

В отделението по неонатология се провежда съвременна диагностика, лечение и профилактика на новородени деца, която включва:

· първи грижи за бебето
· първи изследвания и ваксини
· профилактика на хепатит В при новороденото от майка носителка на вируса на хепатит В с хиперимунен анти В глобулин
· профилактика на хеморагична болест на новороденото с КаВит
· скрининг на новородените – за фенилкетонурия, хипотиреоза и вродена надбъбречна недостатъчност, ултразвуково изследване на тазобедрените стави
· интензивно лечение на новородени деца – изкуствена белодробна вентилация – конвенционална, високочестотна и назален СРАР, приложение на екзогенен сърфактант
· лечение на новороденото без отделяне от майката
· късно проследяване на преждевременно родени и рискови деца
· ултразвукова диагностика на заболяванията на централната нервна система
· разработена е програма “Първи грижи за бебето” и “Естественото хранене” за обучение на майки на основните умения, които са необходими след изписване на детето
· методика на хранене на деца с лицевочелюстни аномалии – обучение на майки
· консултации с лекар с призната специалност по педиатрия и неонатология денонощно
· консултация със сертифициран консултант по кърмене
· ден на отворените врати
· транспортиране на новородени до Национален център по сърдечно-съдови заболявания гр. София или до други лечебни заведения при необходимост от консултация с тесни специалисти

Първи грижи за бебето
Появата на бебето е вълнуващ период в живота на всяка жена и ние се стараем да помогнем на всяка майка да изпита максимално удоволствие от това невероятно преживяване.
Първите грижи за здравите новородени включват: грижи за кожата, пъпчето, гениталиите, ежедневен преглед от лекар неонатолог, съвети за техниката на кърмене.
Първите грижи за недоносените и доносените деца са насочени да помогнат за успешната им послеродова адаптация и включват: топлинен комфорт и мониториране на жизненоважните показатели, подпомагане на кардиопулмоналната адаптация, осигуряване на инфузионна терапия, корекция на алкално-киселинния статус, непрекъснато наблюдение и оценка на състоянието.

Първите ваксини на Вашето дете се правят при нас

На 12-и час от раждането се прави ваксина срещу хепатит В

Подходът при деца, родени от майки с положителен Австралийски антиген, е различен. Болницата разполага с човешки имуноглобулин против хепатит В, който се инжектира до 6 час след раждането с цел бебето да получи готови антитела срещу хепатит В и едновременно с това се поставя противохепатитна ваксина.

Ваксиниране с БЦЖ ваксина – прави се след навършване на 48 часа от раждането

Първи изследвания и скрининг

Лабораторни изследвания – пълна кръвна картина, биохимични, имунологични и микробиологични изследвания, кръвна група, кръвно-газов анализ, рентгенография при необходимост, трансфонтанелна ехография.

Скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречна хиперплазия се прави на всички новородени деца.

Работи се по програма за профилактика, ранна диагностика и лечение на вродена и предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородените.

Работно време на педиатричния кабинет – денонощно.

1 2
ЗА РОДИТЕЛИ

Стартира следващият курс на Училище за родители “Селена”

Програма за месец ЮЛИ

2.07.-Развитие на плода и промени в организма на бременната
Лектор-Д-р Петрова

9.07.-Обезболяване по време на раждане.Видове упойки и медикаменти
при различните раждания.
Лектор-Д-р Кичуков

16.07.-Видове контракции.Видове раждане.Възможни усложнения при
раждане и техните корекции.
Лектор-акушерка Негалова

23.07.-Психологически аспекти на бременността
Лектор-Мария Владимирова

30.07.-Кърменето-да започнем правилно и безболезнено
кърмене.Подготовка на гърдите.
Лектор-акушерка Мяшкова

6.08.-Адаптация на новороденото.първи грижи-
хранене,къпане,масаж.грижа за пъпчето,обличане

ОЧАКВАМЕ ВИ!

ЙОГА ЗА БРЕМЕННИ
В занятията „йога за бременни” са включени:

- Подходящи асани ( физически пози и упражнения)
– Шаткарми ( техники за прочистване на тялото)
– Пранаяма (дихателни упражнения за осъзнаване и контрол на дишането )
– Релаксация
– Техники за концентрация и медитация

Практикуването на Йога по време на бременността укрепва мускулатурата на цялото тяло, прави го по – издръжливо и по – гъвкаво. Специално внимание се отделя на най-натоварените области – гръбначен стълб, мускулите на гърба, таза, коремните мускули.

Дихателните техники помагат за постигането на ефективна релаксация, усещане за спокойствие, сигурност и повишено самочувствие. Те осигуряват добър тонус и допълнителна енергия за майката и детето.
Заниманията се водят от нашия  йога инструктор .
За повече информация и записвания: 032/64 80 20

www.agselena.com

http://www.facebook.com/agselena.school

Ползи от обучението

- Намаляване на напрежението и болките в мускулите, ставите гърба и кръста
– Подобряване на кръвообръщението и нормализиране на кръвното налягане
– Подобряване на работата на храносмилателната система и справяне с проблеми като констипация и газове, киселини и сутрешно неразположение и др.
– Постигане на по-добър баланс на тялото, чувство за стабилност и правилна стойка
– Справяне с умората и повишаване на жизнената енергия
– Пълноценна физическа , умствена и емоционална релаксация
– Съсредоточеност, вътрешна устойчивост и спокойствие
– Преодоляване на страха и естествено намаляване на болката
– Разпределение и запазване на силите по време на раждане
– Пълноценно общуване с бебето
– По-добро осъзнаване , водещо до взимане на правилни решения и отговорни действияЗА БЕБЕТА

Насоки за храненето на бебчетата:

”’Малкото дете живее от млякото и обичта на майката.’‘ Омир
Кърменето е най-здравослвният старт на твоето дете в живота.Така както пъпната връв е носила храна до бебето, така и гърдата на майката носи следващата  най-добра храна за него.
Кърменето е повече от хранене.То е комуникация между майката и бебето.То е форма на родителска грижа, то е акт на любов.

Сложната простота на майчиното мляко.


Майчиното мляко е уникална смес,която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити над 400 съставки, съотношението между които постоянно се променя взависимост от нуждите на детето. Тази ”интелигентна ” храна осигурява на малкото същество всичко необходимо за правилното му развитие. Само много малка част от веществата в нея могат да бъдат произведени изкуствено – едва 40. Но дори тези съставки са биологично мъртви, за разлика от левкоцитите и антителата в кърмата, които защитават детето от инфекциозни болести . Така всяка майка ,която не желае да кърми детето си , трябва да осъзнае , че го лишава от единственото ,което е способна да му даде само тя!

Преимущества за бебето

-Най-пълноценната храна за нашето бебе.Тя е създадена специално за него и съдържа точно количество белтъчини,захари,мазнини,витамини,микроелементи и вода, от които то се нуждае за растежа и развитието си.
-Влияе върху психичното и интелектуалното развитие на бебето.
-Защита от ушни инфекции
-Защита срещу чревни заболявания
-По-малък риск от диабет.Защита срещу дихателни инфекции и бронхиална астма.По-добро оформяне на устата и по здрави зъби.
-Повишава имунната защита на бебето.
-Подпомага по-бързото възстановяване след преболедуване.

Съвременни препоръка за кърмене.

Поради много преимущества на майчиното мляко и кърменето СЗО ,УНИЦЕФ и Американската академия по педиатрия препоръчват:
Бебета трябва да бъдат кърмени 6 месеца и да продължават да бъдат кърмени по-нататък с въвеждането на подходящи храни за захранване след шестия  месец от живота им.

КОНСУЛТАНТИ

Неонатология

Проф. Иванов – детски невролог

Д-р Чочкова – детски кардиолог

Д-р Димитров – детски кардиолог

Д-р Грозева – детски гастроентеролог

Д-р Митковски – детски хирург

Д-р Боева – детски офталмолог

Д-р Маринов – детски офталмолог

 Д-р Пенев – кардиолог
Д-р Кабадозов – уролог
Образна диагностика – Д-р Хилендаров

Д-р Георгиев
 – ендокринолог


Проф. Пехливанов 
- републикански консултант по акушерство и гинеколгия.

stratievaД-р Стратиева

• Специалист по Фетална Медицина
(Диплома по Фетална Медицина),
Кралска Университетска Болница,
Лондон Великобритаия – Август 2007 – Април 2010
• Сертификат за компетентност по
Фетална Ехокардиография, Кралска
Университетска Болница , Лондон,
Великобритания – Август 2007- Април 2010
• Специалност по Акушерство и
Гинекология, Медицински Университет,
София – Април 2006
• Магистър лекaр, Обща медицина
, Медицински Университет, София -
Септември 1994 – Ноември 2000

Д-р Горанов – хирург

КОНТАКТИ

Акушеро-гинекологична болница ”Селена” – agselena.com

Aдрес: гр. Пловдив, бул. Пещерско шосе 80
Тел.: 032 64 80 20
Моб. тел: 0886 41 88 41
Е-mail: agselena_at_abv.bg


Вижте по-голяма карта

Текст и изображение: agselena.com

За автора