АBC ТАЕКУОН-ДО КЛУБ – София

ЗА НАС

ScreenHunter_7408 Dec. 17 07.20АBC ТАЕКУОН-ДО КЛУБ е спортна организация с идеална цел, стремяща се да развива корейското бойно изкуство Таекуон-до, а така също източноазиатската философия, култура и дисциплина.
АBC Таекуон-до клуб е един от наи-големите клубове по Бойни изкуства в България. Той обединява съмишленици, практикуващи, състезатели и почитатели на Таекуон-до от различни възрасти, с разнообразни професии, образование и социален статус.

Клубът има дългогодишни традиции. Ядрото му се формира през втората половина на 80-те години,а реално започва да действа през 1992г.За повече от десетилетие той се разрастна, изграждайки професионална структора и развивайки активна спортна дейност.
Работата на клуба се реализира в три основни направления:
– Популяризиране на Таекуон-до като система за активен и здравословен начин на живот, формиране на групи за тренировки на деца, юноши,мъже и жени, независимо от възраста.
– Развитие на различни специализирани Таекуон-до дисциплини- спаринг,самоотбрана,тул/ форма/, специална техника,силов тест, в които всеки един практикуващ може да се усъваршенства според личните си качества и предпочитания.
– Постигане на високо спортно мйсторство, организиране и участие в регионални, национални и международни състезания.
Професионалната методика на тренировки и строгата дисциплина, заложена от Майстор Ким Унг Чол 9-ти дан извеждат АВС Таекуон-до клуб и като цяло Таекуон-до в България на изключително високо ниво, като днес с гордост може да се твърди, че българската школа по Таекуон-до заема призово място в Европа и Света.Резултат от тази трудоемка и целеустремена работа са шампионите и медалисти през последните няколко години на европейски и световни първенства.Много от тях са състезатели на АВС Таекуон-до клуб.
Заниманията по Таекуон-до в АВС Таекуон-до клуб се провеждат под ръководството на висококвалифицирани инструктори настоящи световни и европейски шампиони с доказани качества.
Доаиен и основател на клуба е Красимир Гергинов 7-ми дан Таекуон-до ITF, вицепрезидент на БФ Таекуон-до ITF (1999-2013) , международен инструктор, международен съдия. Занимава се с БИ повече от 35 години. Бил е многократен републикански шампион и национален състезател по Таекуон-до, треньор на националния отбор.
АВС Таекуон-до клуб предлага:
– Удобни зали в София
– Гъвкав график на тренировки
– Специализирани групи за деца 5-8, 9-13 годишни.
– Идивидуални занимания
– Изпити за повишаване на нивото и официален сертификат
– Възможност за допълнителни занимания по кик бокс,бокс,ММА, фитнес,
– Екипировка и протектори
– Библиотека с видеокасети и книги по БИ и самоотбрана
– Участие в спортни лагери и семинари на планина и море съвместно с клубове от цялата страна
– Невисока членска такса и намаления за семейства
– Безплатни плакати и календари

ИНСТРУКТОРИ
 • Сасуним Ким Унг Чол – IX дан Таекуон-до ITF
  Развитието на текуон-до в България е свързано изцяло с този човек. През 1985 г. е изпратен като инструктор в нашата страна от Хван Джън Нам, който известно време е бил в България и е легенда в сверата на Източните бойни изкуства.
  Националният отбор на България с треньор Ким Унг Чол печели редица европейски и световни титли. Развитието в българското Таекуон-До стига до такава степен, че ни е гласувано доверие и през 2004 г. Европейското първенство се проведе в София, на което националният ни отбор взе 3 място по брой медали.Нашите състезатели често побеждават корейски състезатели, които са роданачалници на Таекуон-До. Сахьоним Ким Унг Чол знае добре български и също е познат на всички занимаващи се с бойни изкуства в България.

  И до днес, той непрестанно води тренировки на националният ни отбор и на много ученици из страната. Води семинари в Франция, Гърция, Румъния, Сърбия, Холандия и други европейски страни, като всички го приемат като голям майстор.

  На всяка тренировка той е с екип и тренира заедно с всички и неговата техника е наистина забележителна.

  В самата енциклопедия на Таекуон-До той изпълнява повечето по-сложни техники. Но всичко това е само част от личността която представлява Сахьоним Ким. На всяко едно състезание именно той брои медалите, които печели българският отбор. Именно той най-много се ядосва когато не е отсъдено решение в полза на наш състезател и е много по българин от много от нас.

  Учудването е голямо, когато запее българска песен.

  • Красимир Гергинов
   Красимир Гергинов е носител на VII Дан Таекуон-до ITF
   Вицепрезидент на БФ Таекуон-до ITF 1999-2013г. , международен инструктор, международен съдия. Занимава се с БИ повече от 35 години. Бил е многократен републикански шампион и национален състезател по Таекуон-до, треньор на националния отбор.
ТЕХНИКА
История на Таекуон-до
Въпреки че произхода на бойните изкуства не е документиран, за неоспорим факт се приема твърдението, че от древни времена хората са използвали ръцете и краката си при самоотбрана.

Ако трябва да определим тези физически действия като Таекуон-до, всяка една страна би трябвало да претендира, че е изобретила Таекуон-до. Приликата между Таекуон-до, така както се практикува днес и грубите форми на невъоръжена борба е съвсем слаба.

Разликата между съвременното Таекуон-до и другите видове бойни изкуства е изключително голяма. Всъщност нито едно друго бойно изкуство не е толкова напреднало що се отнася до сложността и ефективността на техниката си или по отношение на физическата кондиция, която придобиват практикуващите.

Грешно е да се приема всяко физическо действие, в което се използват ръцете и краката при самоотбрана за Таекуон-до, след като теориите, терминологията, техниката, системите, методиката, правилата, екипировката и духовните принципи, на които то се основава, са научно разработени, систематизирани и наречени на името на автора си. Само тези, които упражняват техниките, основани на теорията, принципите и философията на неговия създател се смятат за истински ученици по Таекуон-до.

Кога и къде възниква Таекуон-до?

„Комбинация от различни обстоятелства ме улесниха при създаването и разработването на Таекуон-до. Освен, че имах познания по Таек кион, имах възможността да уча карате в Япония в продължение на 36 мрачни години, през които страната ми беше окупирана от японците. Скоро след като Корея бе освободена през 1945 г. бях назначен на престижна длъжност като един от основателите на новосформираните Южнокорейски въоръжени сили. Предишният ми опит ми помогна при създаването, а последната ми длъжност ми даде силата да разпространя Таекуон-до в цялата армия, независимо от яростната опозиция. Превръщането на Таекуон-до в международно бойно изкуство за един сравнително кратък период се дължеше на поредица фактори. Пороците на съвременното общество (корупцията, материализма, егоизма и др.) бяха създали един духовен вакуум. Заниманията по Таекуон-до бяха в състояние да компенсират преобладаващото чувство на празнота, подозрителност, декадентство и липсата на доверие.

Това бе време, изпълнено с насилие, когато хората чувстваха, че имат нужда от средство за самозащита и по този начин превъзходството на техниките на Таекуон-до бе призната от много хора. Длъжността, която заемах, предимството да бъда създател на Таекуон-до и даденото ми от Бога здраве също допринесоха за бързото разпространение на Таекуон-до по целия свят. Това, че се занимавах с бойни изкуства подобри здравето, което Господ ми бе дал. Бях се родил немощен и слаб и моят учител по краснопис ме насърчи да започна да изучавам Таек кион още на 15 годишна възраст. През 1983 г., няколко дни преди да напусна Корея, за да отида да уча в Япония, бях въвлечен неочаквано в един инцидент, който би направил връщането ми обратно без да бъда наказан доста рисковано. Реших да получа черен колан по Карате докато съм в Япония. Реших, че уменията, които получих, са достатъчни, за да успея да се предпазя от тези, които биха искали да ми навредят. Не само, че успях да се върна в Корея, но впоследствие основах национално освободително движение под името „Сблъсъкът между студенти и войници на Пиогианг”. Както действията на толкова много патриоти в дългата история на човечеството, така и моите действия предизвикаха гнева на тези, които бяха на власт. През януари 1946 г. бях назначен за втори лейтенант в новосъздадената армия на Република Корея и изпратен в 4-ти пехотен полк в Куанджиу, провинция Чолла Намдо , като ротен командир. Започнах да обучавам войниците на карате като средство за физическа и психическа тренировка. Тъкмо тогава осъзнах, че трябва да създам свое собствено национално бойно изкуство, което да превъзхожда японското карате и по техника и по дух. Твърдо вярвах, че разпространяването му по цялата страна ще ми помогне да изпълня клетвата, която бях дал на трима мои другари, с които лежах в японския затвор. Причината, поради която нашия народ страда по този начин в ръцете на японците – казах си аз – е, че нашите предшественици не успяха да управляват мъдро страната ни”.

Те експлоатираха народа и, накрая страната попадна под чуждо владичество. Ако някога си възвърнем свободата и независимостта, нека не ние да управляваме народа. Вместо това нека се посветим на това да съветваме управниците. Именно с тези амбиции от март същата година започнах последователно да разработвам нови техники. До края на 1954 г. почти бях завършил основите на ново бойно изкуство и на 11 април 1955 г. то бе наречено Таекуон-до.

Духовните принципи на Таекуон-до се основават на традиционните етични принципи на изтока и разбира се на моята лична философия. Въпреки че съм висок само пет фута, гордея се с това, че винаги съм живял в строго съответствие с моите морални убеждения. Старах се да се боря на страната на справедливостта без никакъв страх. Вярвам, че го постигнах благодарение на огромната сила и непобедимия дух, които ми даде Таекуон-до. Физическите техники на Таекуон-до се основават на принципите на съвремената наука, в частност на физиката на Нютон, която ни учи как да генерираме максимална сила. Включени са и военни тактики за атака и отбрана. Искам да изясня, че независимо от това, че Карате и Таек кион бяха използвани като модел, фундаменталната теория и принципи на Таекуон-до се различават напълно от всички бойни изкуства в света. През март 1959 г. бях водач на военния представителен отбор по Таекуон-до в чужбина. Посетихме Южен Виетнам и Тайван. Това се случваше за първи път в историята на Корея. Във връзка с това още по-твърдо реших Таекуон-до да бъде моето завещание към света и формулирах следните основни идеи за тези, които се занимават с Таекуон-до:

Ще придобием вярата в себе си, че винаги сме на страната на справедливостта, ако се стримим да бъдем честни и силни физически.
Ще обединим всички хора в едно общо братство, независимо от тяхната религия, раса, национални и идеологически различия.
Ще се посветим на изграждането на мирен свят, където ще господстват справедливостта, нравствеността, доверието и хуманизма.

Освен това твърдо реших да се отдам на популяризирането на Таекуон-до с искрената надежда, че това може да стане средството, чрез което да се постигне обединението на двете части на моето отечество. Моето учение за Таекуон-до се разви в две части: духовна дисциплина и съвършенство на техниката. Тъй като човешкия дух принадлежи на лоното на метафизичното, това, което разбирам под духовна дисциплина не е лесно да се опише. Никой не може да пипне, види или чуе духа на човек, той е извън нашите сетива. В този смисъл аз самият съм единственият друг ученик, който участва в продължителния и безкраен процес на обучение. Определям духовните измерения на Таекуон-до, за да придобия и разбера пълното значение на всички характерни особености на Таекуон-до. Ако се слеем с изкуството Таекуон-до ще го ценим така, както ценим собственото си тяло. И то никога няма да бъде използвано с лоши намерения.

Характерните особености на Таекуон-до носят имената на най-видните личности в пет-хилядолетната история на Корея. Вярното разбиране на особеностите неизбежно води до осъзнаването, че Таекуон-до е бойно изкуство само за самоотбрана и се използва само в името на справедливостта. По отношение на техниките – разработих различни видове, които могат да бъдат използвани почти във всички случаи. Те се основават на следните принципи:

Всички движения трябва да се конструират така, че да произведат максимална сила в съответствие с научните формули и принципите на кинетичната енергия.
Принципите, които са залегнали в техниките, трябва да са толкова ясни, че даже непросветените в Таекуон-до да успеят да различат правилното от неправилното движение.
Отстоянието и ъгъла на всяко движение трябва да бъдат точно определени, за да се постигне по ефективна атака или отбрана.
Целта и методът, залегнали във всяко едно движение трябва да бъдат ясни и прости, за да се улесни процесът на преподаване и обучение.
Трябва да се разработи рационална методика на преподаване, така че всички, млади и стари, мъже и жени, да могат да се възползват от предимствата на Таекуон-до.
Да се създаде правилна техника на дишане, която да улеснява всяко движение и да намалява умората.
Трябва да може да се атакува всяка жизнено важна част на тялото чрез всички видове атаки.
Всеки предмет, с който се атакува трябва да бъде ясно определен и разумно да се основава върху структурата на човешкото тяло.
Всяко движение трябва да бъде лесно за възпроизвеждане, така че този, който изучава Таекуон-до да го възприема като спорт и начин за възстановяване.
Трябва да се отдели специално внимание на идеята за добро здраве и предпазване от наранявания.
Всяко движение трябва да бъде хармонично и ритмично, така че Таекуон-до да доставя естетична наслада.
Всяко движение в даден стил трябва изразява личността и духовните качества на човека, чието име носи.

Спазването на тези принципи е това, което прави Таекуон-до бойно изкуство, естетическо изкуство, наука и спорт.”

ГАЛЕРИЯ

ScreenHunter_7400 Dec. 17 07.15ScreenHunter_7401 Dec. 17 07.15ScreenHunter_7402 Dec. 17 07.16ScreenHunter_7403 Dec. 17 07.16ScreenHunter_7404 Dec. 17 07.16ScreenHunter_7405 Dec. 17 07.16
КОНТАКТИ

АBC ТАЕКУОН-ДО КЛУБ – София – abctaekwon-do.com
Адрес: гр. София, бул “Драган Цанков” 2
Моб.тел.: 0887 211 529; 0879 636 314

Текст и изображения: abctaekwon-do.com

За автора