Детска градина Златно зрънце

ЗА НАС

valПрез есента на 2007 г. отвори врати частна детска градина
“Златно зрънце”, в която се прилага валдорфската педагогика. Заобиколени от домашен уют и човешка топлина, децата играят свободно с естествени материали от дърво, вълна, памук, лен, коприна и пчелен восък, с кестени, костилки, камъчета и какво ли още не, с което природата ни е дарила. Чудни кукли и животни са изработили за тях ръцете на учителки и родители. Меките цветове и цялостното оформление на помещенията и двора приютяват децата в сигурността на своята спокойна атмосфера.

Животът в песни, игри, приказки и занимания по изкуство хармонично се вплита в ежедневни практически дейности като подреждане и прибиране на масата, разтребване на помещенията, месене на хляб. Те създават чувство за ритъм и възпитават в търпение и постоянство

Детската градина предлага целодневни занимания на деца между 2,5 и 7 г. Като естествена част от игрите и заниманията се предвижда изучаването на чужди езици. Храната на обяд е био-вегетариански кетъринг.

ПРИЕМ

ри наличие на свободни места – прием се извършва целогодишно, при запълнени места – записванията за прием на деца стартират от м. януари за предстоящата учебна година. За лятна занималня – м. юли и август, приемът е текущ.

Работно време на детската градина – от 08:00 до 18:00 часа.

ВАЛДОРФСКА ПЕДАГОГИКА

Защо валдорфска педагогика?

За да бъдат здрави и щастливи децата ни, да обичат учението и училището, да се подготвят за живота не само интелектуално, но и психически и практически като открият, развият и съхранят творческите си способности.

Как?

Чрез жива методика, която съобразява обучението и възпитанието с различните етапи от развитието на детето.

За малкото дете (до 7 год.) чрез добри примери за подражание с много движение и внасяне на ритъм в живота му за развиване на волята, със защита и любящо обгрижване, чрез извършване на смислени и необходими дейности (месене на хляб, плетене, правене на книжки), чрез творчески свободни игри, отразяващи първични човешки дейности (копане, жътва, косене, бране на плодове), чрез изкуства (рисуване, пеене, приказки, танци), с организиране на празници (годишни и рожденни дни).

За децата от 7-14 год. с магическата дума авторитет, като ученето на повечето дисциплини става чрез изкуство за подтикване на въображението. Тази възраст е сърцевината на детството и детето иска да разбере чрез изживявания мястото на знанието в живота, сърцето и ума на възрастния. Учителят се обръща към чувствата, а към науките подхожда с наблюдение на познати природни явления, което поражда у детето почуда и преклонение и го подготвя за по-късното изработване на критическо мислене.

Важат два критерия:

всичко да бъде функционално и полезно;
всичко да бъде красиво.
Третата фаза, юношеството (14-21 год.), е времето на търсене на истината, на здравия ценностен идеализъм, уязвима чувствителност и стремеж към самостоятелно мислене. Високообразованите учители се обръщат към рационалното ясно мислене и способността за критическо съждение на учениците, за да разгърнат пред тях отделните науки, изкуства, спортове.

ГАЛЕРИЯ

games_004games_017games_016games_015games_014games_013games_012games_011games_009games_008
КОНТАКТИ

Детска градина Златно зрънце – zlatno-zrantse.bg

Адрес: гр. София, ул. „Червена стена“ 34
Моб. тел.: 0878 74 14 94; 0888 61 81 14

Текст и изображения: zlatno-zrantse.bg

За автора