Хотел Акре – с. Българево

ЗА НАС

ARKEХотел Акре се намира до центъра на с. Българево (между г. Каварна и нос Калиакра).
Хотелът разполага с 13 просторни стаи разпределени в 3 етажа. От втори и трети етаж се открива приятна гледка към зеленината на селото и морето.

Още с влизането си във фоайето на хотела, гостите усещат приятната атмосфера и топлината на хотелския персонал. Специалните грижи отделени дори на най-дребните детайли са гаранция за Вашия приятен и ползотворен престой. Елегантен стил и комфорт допълват усещането за място, на което е хубаво да останеш.

За повишаване на ефективността и комфорта на своите гости, хотел Акре предлага във всички хотелски стаи:

• климатик;
• телевизор;
• хладилник;
• безжичен интернет.

Към хотела има лоби бар и лятна градина с фонтан, който разхлажда в горещите летни дни. Хотел Акре разполага с механа, която е подходяща както за ежедневна консумация, така и за семейни тържества.

Може да видите менюто на ресторанта .

Хотел АкреХотелът е удобно място за почивка в близост до плажовете на Каварна и местността Болата. 
Предоставя спокойна атмосфера и възможности за еко и селски туризъм. Хотел Акре освен като семеен хотел за почивки, може да се ползва като изходна точка за туристически маршрути в района.

Гостите на хотел Акре могат да се насладят на уникални мидени и рибни ястия от богатото меню на миден ресторант Дълбока. Миден ресторант Дълбока се намира в красивия Калиакренски залив, където е и разположена мидената ферма. Тук се отглеждат екологично чисти черноморски миди. Ресторантът предлага голямо разнообразие от мидени ястия и всякакви морски дарове. Освен мидените специалитети менюто включва подбрани риби и рибни деликатеси, свежи салати, предястия, както и ястия от свинско и пилешко месо, създадени с неповторим вкус.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Хотел Акре се намира в китното селце Българево. Разположено е на пътя между г. Каварна и нос Калиакра. Селото е удобно място за почивка в близост до плажовете на Каварна и местността Болата, предоставящо спокойна атмосфера и възможности за еко и селски туризъм. Хотел Акре освен като семеен хотел за почивки, може да се ползва като изходна точка за туристически маршрути в района.

ЗА РАЙОНА

Българево е не-голямо, но китно селце североизточна България близо до нос Калиакра, община Каварна. Селото е удобно място за почивка, предоставящо спокойна атмосфера и възможности за еко и селски туризъм. Намира се в близост до КК „Русалка“, местността Дълбока с известната мидена ферма. Известна културна забележителност до село Българево е резерват „Нос Калиакра“. Характеризира се с богати растителни и животински видове. За запазване на резервата, източниците на животински и растителен свят, селото е включено в българо-швейцарска програма за опазване на околната среда,за което в центъра на Българево се намира богат културно-информационен център.

Близо до с. Българево и хотел Акре се намира природния резерват Каликара. Това е единственото място в България, където се срещат степни тревни съобщества. През 1981 г. в морските пещери под носа все още се среща тюленът-монах. Тук могат да се наблюдават делфини, аристотелеви корморани, папуняк, дебелоклюна чучулига, черногърбо каменарче и други редки видове, общо 32 вида птици по платовидната част и още 12 по скалните корнизи.

По десния бряг на нос Калиакра, от крепостта се спуска алея до изградения в една от пещерите оригинален двуетажен ресторант със 160 места в пещерата и 200 места на открито. Втора алея отвежда туристите към друга, по-малка пещера, в която е разположен музей с ценни археологически експонати. Там се намира и печатът на Български туристически съюз (работно време: 10:00-19:00 ч. без почивен ден). През август 2006 г. нос Калиакра е оборудван със система за художествено осветление, състояща се от над сто цветни прожектора, което го превърна в красива нощна морска атракция.

Селото се намира и в близост до Mестността Болата. Заливът “Болата” край село Българево – една уникално красива местност. Плажът е широко известен и като място за гмуркане. Това е единствения резерват в България, включващ и акватория, морска площ. Част e от резерват “Калиакра”. Представлява лиман и тясна клисура, която се врязва в брега. От двете й страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. – свидетелство за търговията на Второто Българско царство. Открити са уникални каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери -жилища. Над Болата минава Виа Понтика — една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. В него гнездят интересни водолюбиви птици — малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, патици и др.

На север от с. Българево и хотел Акре по крайморския път и само на 18 километра от Каварна се намира с. Камен бряг. Кая бей кьой – старото турско име буквално означава “Селото на каменния господар”. Названието на селото произхожда от самотната скала пред “Малката яйла” на морския бряг пред селото, символизираща мястото му, както и въобще каменния бряг на километри наоколо, висок не по-малко от 30 метра.

Тези, които вече са били тук твърдят, че в това село се прави най-омайното вино и ракия с дъх на билки и смокини. Освен, че са сърдечни и гостоприемни, хората тук са съхранили недокоснати кътчета от природата. Има нещо уникално само на половин километър от тук. Място на култа към природните стихии! Божествената дива прелест започва северно от селото и достига на юг до курорта „Русалка”, обхваща сравнително голяма част от бреговата ивица.

Археологически резерват ”Яйлата” се намира 2 км южно от селото и хотел Акре. Археологическата местност “Яйлата” е огромно каменно образувание, с множество гробници, каменни жилища и ранновизантийска крепостна стена. Северозападно от селото има голям некропол от скитски гробници. На входа на “Яйлата” е открит и разчистен тракийски олтар на слънцето. По високите брегове северно и южно от селото има още редица мегалитни паметници.
На 25 юли 2007 в селото е открит информационен център, който дава информация за археологическия резерват “Яйлата” и други туристически обекти в региона.

В резервата има уникален „пещерен” град с 101 пещерни жилища. В тях е имало живот още от V век преди нашата ера. Един от пещерните домове е използван през Средновековието като храм, за което се съди по врязаните в стените кръстове и прабългарски руни.

През пролетта и есента тук е божествена красота – цъфтят перуники, метличини и божури. Не случайно се казва „яйла” – високо пасбище. Пещерите на Яйлата са обитавани от скални гълъби и прилепи. Аристотелевият корморан, папуняка и синявицата също „смятат” високото пасбище за свой дом. Два пъти в годината от тук може да се наблюдава хилядолетното преселение на 174 вида птици. Тук са и редките за Европа степен пор и нютонов хомяк.

В близост до с. Българево се намира и курорта Русалка. РусалкаРусалка е морски курорт разположен в уникалния природен резерват „Птичия залив“ (известен още като Таук лиман и Наневска тузла) на север от нос Калиакра. Отстои на 20 км източно от Каварна, на 35 км от Балчик и на 90 км от Варна.

Ваканционното селище, по-късно наречено ваканционен клуб „Русалка” е създадено през 1968 година, по френския модел на „Клуб Медитеранее“.

Курортът е известен с екзотичната хубост на своята крайбрежната ивица. Изключително красиво насеченият скалист бряг, малките закътани пясъчни ивици, вековните дъбове и други растителни видове привличат много туристи в „птичия залив“, оазис на недокоснатата от векове природа. Край курорта има минерални извори с температура 32 градуса.

Многобройни археологически паметници, най–старите от които са отпреди 8000 години, превръщат крайбрежието на „Русалка“ в неповторим археологически резерват. Античните и средновековни крепости, скалните гробници, пещерите, жертвените камъни и днес са притегателен център за учени и специалисти от цял свят.

ГАЛЕРИЯ

phpThumb_generated_thumbnailjpg (1)phpThumb_generated_thumbnailjpgphpThumb_generated_thumbnailjpg (12)phpThumb_generated_thumbnailjpg (11)phpThumb_generated_thumbnailjpg (10)phpThumb_generated_thumbnailjpg (9)phpThumb_generated_thumbnailjpg (8)phpThumb_generated_thumbnailjpg (7)phpThumb_generated_thumbnailjpg (6)phpThumb_generated_thumbnailjpg (5)phpThumb_generated_thumbnailjpg (4)phpThumb_generated_thumbnailjpg (3)phpThumb_generated_thumbnailjpg (2)
КОНТАКТИ

Хотел Акре – с. Българево – hotelakre.com

Адрес: с. Българево /между г. Каварна и Калиакра/
Тел.: 0570 42 118
Моб. тел.: 0885 135 462
E-mail: info@ hotelakre.com

Текст и изображения: hotelakre.com

За автора