“ХДИ Застраховане” АД

ЗА НАС

ScreenHunter_7663 Oct. 09 08.23“ХДИ Застраховане” АД е лицензирано дружество за извършване на застрахователна дейност в областта на общото застраховане с Разрешение № 100/20.11.2000 г. на Националния съвет по застраховане и е член на Асоциацията на българските застрахователи и на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Приоритет в дейността на ХДИ Застраховане е бързото и качествено обслужване на клиентите чрез гъвкава тарифна политика, разумно управление на риска и добре балансиран застрахователен портфейл, гарантиран от първокласни презастрахователи.
ХДИ Застраховане е динамично развиващо се дружество, чиято идентичност се формира от съчетанието между немската и българската култура чрез нашите акционери: Talanx International AG – част от германската застрахователна група Talanx, който притежава 94% от капитала на ХДИ Застраховане, и Централният кооперативен съюз – организация с традиции в България, чието участие в капитала е 6%.

АКЦИОНЕРИ

Гаранция за икономическата стабилност на Дружеството са неговите акционери: Talanx International AG – част от германската застрахователна група Talanx, който притежава 94% от капитала на ХДИ Застраховане, и Централният кооперативен съюз – организация с традиции в България, чието участие в капитала е 6%.

Talanx е една от най-големите застрахователни групи в Германия и в Европа, която развива изключително успешно своята дейност чрез различни марки в сектора на застраховането и финансовите услуги. От август 2003 г. начело на групата е холдинговата компания Talanx AG, базирана в Хановер, Германия.

ScreenHunter_7661 Oct. 09 08.22Марките на групата Talanx включват HDI, HDI-Gerling, Hannover Re, Targo Versicherungen, PB Versicherungen, Neue Leben и AmpegaGerling. Базираната в Хановер група е активна в около 150 държави.

Talanx е модерна компания със здрави корени, достигащи повече от 100 години назад в историята. Ядрото на днешната група Talanx са някогашните асоциации за застраховане на гражданската отговорност на работодателите в успешния сектор на метало- и стоманопроизводителите: от една инициатива на членовете, недоволни от предлаганата им застраховка гражданска отговорност, през 1903 г. възниква компанията, която по-късно ще стане HDI Haftpflichtverband der Deutschen Industrie V.a.G.

HDI (Съюз за гражданска отговорност на немската индустрия) е основан като индустриален застраховател в гр. Франкфурт през 1903 г. През 1919 г. централата на групата се премества в Хановер. През 1966 г. е основана презастрахователната компания Hannover Re. През 2005 г. Talanx закупува оперативните застрахователни компании от групата Gerling.

Компаниите от групата Talanx оперират в следните сектори на първичното застраховане и презастраховането:

 1. Застраховане на частни лица и фирми Германия.
 2. Застраховане на частни лица и фирми Свят.
 3. Индустриално застраховане.
 4. Презастраховане.
 5. Корпоративни операции.

През последното десетилетие Talanx отбеляза изключително силен ръст и реализира премиен приход от 28,1 млрд. евро през 2013 г. В продължение на няколко години групата Talanx се наблюдава от високо реномираните рейтингови агенции Standard & Poor’s и A.M. Best, които й присъждат благоприятни рейтинги (Standard & Poor’s: А+ (stable) за сегмента на първичното застраховане; A.M. Best: A (stable). Talanx AG е качена на фондовата борса във Франкфурт в MDAX, както и на фондовите борси в Хановер и Варшава (ISIN: DE000TLX1005, German Securities Code: TLX100, Polish Securities Code: TNX).

Презастрахователният сегмент е масивен стълб в дейността на Talanx. Негов основен компонент е Hannover Rückversicherungs AG (Hannover Re) – третата по големина презастрахователна компания в света с брутен премиен приход от около 14 млрд. евро за 2013 г. Рейтинговите агенции присъждат много силни рейтинги за финансовата стабилност на Hannover Re (Standard & Poor’s: AA- “Very Strong” и A.M. Best: A+ “Superior”).

Централният кооперативен съюз (ЦКС) е основан през 1947 г. като доброволно сдружение на регионални, браншови и други кооперативни съюзи. Към момента ЦКС обединява 34 кооперативни съюза и 795 кооперации в цяла България.

УПРАВЛЕНИЕ

ХДИ Застраховане има двустепенна система на управление, която включва Надзорен съвет и Управителен съвет.

Надзорен съвет

 • Свен Фокема – Председател на Надзорния съвет
 • Михаел Шмид-Розин – Член на Надзорния съвет
 • Мария Иванова – Член на Надзорния съвет

Управителен съвет

 • Петър Аврамов – Председател на Управителния съвет / Изпълнителен директор
 • Илда Павлова – Член на Управителния съвет / Директор “Търговска мрежа и продажби”
 • Светла Колева – Член на Управителния съвет / Директор “Финансово-административна дирекция”
ПРОДУКТИ

Продуктите на ХДИ Застраховане ще Ви помогнат да се чувствате спокойни и сигурни.

Дали пожар в офиса или вкъщи, или пък злополука на пътя: ХДИ Застраховане Ви предлага голям брой застрахователни продукти срещу множество рискове.

Автомобилно застраховане | ХДИ Застраховане АД

Автомобилно застраховане

Търсите сигурност и защита на пътя и подкрепа при евентуално настъпване на застрахователно събитие?
ХДИ Застраховане Ви предлага покритие на различни рискове. повече

Имуществено застраховане | ХДИ Застраховане АД

Имуществено застраховане

Понякога не е възможно да се предотвратят щетите, възникнали поради различни причини във Вашето жилище или офис. Затова ХДИ Застраховане Ви осигурява защита срещу последствията от настъпването на тези рискове. повече

Застраховка Злополука | ХДИ Застраховане АД

Застраховка “Злополука”

Защитете себе си и Вашето семейство! Повече от половината злополуки се случват в свободното ни време. И тогава често се сблъскваме с проблема за финасирането. Чрез индивидуалните си продукти ХДИ Застраховане Ви гарантира финансово облекчаване и сигурност. повече

Помощ при пътуване | ХДИ Застраховане АД

Помощ при пътуване

Обичате да пътувате и да откривате нови красиви места в чужбина? ХДИ Застраховане Ви предлага застраховка “Помощ при пътуване” с асистанс, осигурен от асистираща компания КОРИС. повече

Задължителна медицинска застраховка за чужденци | ХДИ Застраховане АД

Задължителна медицинска застраховка за чужденци

Вие сте чужденец, който пребивава в красивата ни страна и се чудите къде и как да сключите своята задължителна медицинска застраховка за чужденци?! Заповядайте при нас… ХДИ Застраховане винаги Ви помага! повече

Селскостопанско застраховане | ХДИ Застраховане АД

Селскостопанско застраховане

Вие сте земеделски производител, фермер или инвеститор в сферата на селското и горско стопанство? В такъв случай продуктите на ХДИ Застраховане са точно това, от което се нуждаете. повече

Обща гражданска отговорност | ХДИ Застраховане АД

Обща гражданска отговорност

На всеки се случва да причини щети на трети лица. А това е свързано с непредвидени разходи.
ХДИ Застраховане Ви предлага своите продукти за застраховане на гражданската Ви отговорност, за да осигурите своята финансова стабилност. повече

Финансови рискове | ХДИ Застраховане АД

Финансови рисковe

Вие сте лизингодател на различни вещи – автомобили, машини, промишлено оборудване, селскостопанска техника и др.? ХДИ Застраховане Ви предлага този застрахователен продукт, покриващ финансовия риск от загуба на доход поради неплащане на лизингови вноски по сключени договори за лизинг. повече

 

КОНТАКТИ

“ХДИ Застраховане” АД – hdi.bg
Адрес: гр. София, ул. “Г. С. Раковски” № 99, ет. 12
Тел.: 02 930 90 50
Факс: 02 987 91 67
Моб. тел.: 0885 858 806; 0885 858 807; 0878 100 159
E-mail: insurance@ hdi.bg

Адрес: Център за оглед и ликвидация на щети на МПС Виж карта »
гр. София, ул. “Козлодуй” № 2
Тел.: 02 936 61 95; 0700 166 10

Автомобилно застраховане
тел. (02) 930 90 37
v.angelov@hdi.bg
Имуществено застраховане
тел. (02) 930 90 68
Лично застраховане
тел. (02) 930 90 33
Селскостопанско застраховане
тел. (02) 930 90 31
i.pavlova@hdi.bg
Отговорности и лизингови договори
тел. (02) 930 90 60
g.gerganov@hdi.bg
Щети в чужбина тел. (02) 930 90 61 fclaims@hdi.bg

Текст и изображения: hdi.bg

За автора