Хотел ЕЛЛИ ГРЕКО – Мелник

ЗА НАС

grekoЦените в хотела са съобразени със силата на туристически сезон. Силният обхваща периода септември-февруари.
Деца до 5 години се настаняват безплатно, а от 5-14 – заплащат 25 лв. за допълнително легло.
През лятото в цената влизат закуската и ползването на външния басейн.
Хотелът разполага с винарска изба с дегустация и конферентна зала. За спортуващите предлагаме външни игрища за баскетбол, волейбол, футбол, тенис на маса.Наличен е голям паркинг и голяма градина.

ЗА МЕЛНИК

Мелник е най-малкият, но вероятно най-живописен град в България. Той е един от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Историческите му корени може да се проследят чак до времето на траките. След тях римляни, славяни, турци и гърци оставят своят отпечатък.

Римският мост, старата турска баня, Славовата крепост от XIII-XIV век, както и останките на няколкото църкви, които някога са били 75 на брой, свидетелстват за богатото минало на града. Старите мелнишки къщи впечатляват с архитектура си, която е пример за усета на българина за практичност и красота.
По-известните къщи са: Кордопуловата – най-голямата жилищна постройка на Балканския полуостров от епохата на Възраждането, с изключителни стъклописи и огромна изба; Болярската (Византийската) – ценен архитектурен паметник от средновековието, най-старата запазена жилищна постройка у нас; Пашовата – превърната понастоящем в градски исторически музей; Велевата и много други.

Мелнишките пирамиди са едни от най-посещаваните от туристи скални образувания на територията на България. Разположени са в подножието на югозападната част на планината Пирин. В района, освен самите пирамиди, могат да се видят и още много други чудати скални форми като скални гъби, игли, конуси и други. Мелнишките пирамиди на височина достигат до 100 м. Характерно за външния им вид е, че склоновете им са пясъчни и на места съвсем отвесни. На върховете им растат широколистни растения и треви. Мелнишките пирамиди са в процес на изграждане и външният им вид и форма се променят. Обявени са за природна забележителност през 1960 г.
Открай време Мелник е известен със своето прекрасно вино. Производството му е основен поминък от векове. Бъчвитеотлежавали в пясъчните изби около и под самия град. “В някои къщи приготовяват от засушено грозде гъсти възблаги вина, които траят много години и могат смело да съперничествуват на европейските от подобен род.” – пише Васил Кънчов още през 1891 г. Мелник е на 20 км от град Сандански и е свързан чрез асфалтово шосе (12 км) с международния път София-Атина. Има редовни автобусни връзки с Петрич, Сандански, Благоевград и София. Най-близката жп гара Дамяница, по линията София-Кулата (Атина), е на 12 км. Поддържа се редовна автобусна линия.

В Мелник ще намерите:

Тишина и спокойствие, далеч от стреса на цивилизацията
Неповторимо вино и оригинална българска национална кухня
Възможности за туризъм към съседните планини – Пирин, Беласица, Малешевска
Историческо и културно наследство – възрожденски къщи, черкви
Недалеч са прочутият Роженски манастир, храмовете на пророчиците Ванга и Проподобна Стойна

ГАЛЕРИЯ

01(1)14151617181921222324131202(1)03(1)04(1)05(1)060708091011
КОНТАКТИ

Хотел ЕЛЛИ ГРЕКО – Мелник – melnikelligrecohotel.eu

Адрес: гр. Мелник
Тел.: 07437 22 33
Моб.тел.: 0885 85 23 24; 0883 85 23 23; 0882 52 51 67
E-mail: elligreco.hotel@gmail.com

Текст и изображения: melnikelligrecohotel.eu

За автора