Комосс ООД – овощен разсадник

ЗА НАС

ekomosОвощният разсадник в гр. Дупница е един от най-старите в страната, създаден е през 1954 год. Това е най-големия разсадник в Югозападна България, подготвил е през годините много специалисти, създадена е маточна база, там са произведени повечето фиданки
от съществуващите черешови и ябълкови масиви на бившите ТКЗС-та в областта. Ежегодната продукция е достигала до 800 хиляди броя
фиданки, които се реализирали не само в страната, но и в чужбина. С посадъчен материал от овощния разсадник в Дупница са създадени овощни градини в Ирак, Мароко, Либия, Молдова, изнасяни са овощни дръвчета и за Франция, Германия и други страни. През 2001год. държавната фирма „Комосс” се приватизира и овощния разсадник става частен. През последните години се опитахме да възродим традициите на овощарството в региона, създадохме нови маточни насаждения, внедрихме нови сортове. В тясно сътрудничество със специалистите от регионалните служби по растителна защита и апробация и семеконтрол произвеждаме висококачествен посадъчен материал от всички застъпени в страната видове. Ежегодно се стремим да обогатяваме видовия и сортов състав, внасяме посадъчен материал от Турция, Гърция, Сърбия. През последните години с овощен посадъчен материал от нашия разсадник бяха създадени стотици декари овощни градини в цялата страна – Силистра, Ивайловград, Пазарджик, Кнежа , Кюстендил и други региони. Наши клиенти са кандидатствали успешно по програма „Сапард” , по програмите на ДФ „Земеделие” и ПРСР. Фирма „Комосс”ООД засади собствена орехова градина с площ от 70 дка и смесено насаждение с площ от 20 дка. От 2007 год. Разсадника се ръководи от специалист агроном г-жа Витанова.

ПРОДУКТИ

В овощния разсадник се произвеждат голяма част от видовия и сортов състав , застъпен в нашата страна.Разсадника разполага със собствена база за производство на подложки и калеми.Ежегодно се обогатява сортовия състав на овощните видове.
През 2010година цялото стопанство премина от конвенционално към биологично производство.По този начин „Комосс” ООД ще задоволява пазара на биологично произведен посадъчен материал, както за страната, така и за чужбина.
Сключването на договор гарантира получаване на посадъчен материал от клиента по негово желание за количество и сортов състав, както и отстъпки в цената и предимство пред други клиенти.
Освен собствено производство, фирмата предлага  разнообразен посадъчен материал и от други овощни, декоративни видове, лози, ягодоплодни.


Оферта

За продажба на овощен посадъчен материал за сезон 2013/2014

В ОВОЩЕН РАЗСАДНИК НА “КОМОСС” ООД гр. СОФИЯ

ВИД СОРТ СРОК НА ЗРЕЕНЕ
     
КРУША Попска 15-30 октомври
Пакъмс триумф 1-20 октомври
Жифардова 15-20юли
Клапов любимец 10-20август
Юнска хубавица 1-15юли
Мушмула Едроплодна 1-10ноември
ЯБЪЛКА Флорина 1-10октомври
Златна превъзходна 20-30 септември
Прима 15-25 август
Шарден 10-20октомври
Джона голд 20-30.септември
Айдаред 1-10октомври
Бухавица 15-25септември
Старкримсон 25-30септември
Глостър69 15-25септември
Мелроуз 1-10октомври
Грени смит 20-30октомври
ЧЕРЕШИ Гермерсдорфска 1-15юли
Бигаро бюрла 1-10юни
Ранна черна 20-30май
Шнайдерова 1-10юли
Сънбърст 20-30юни
Хеделфингенска 1-5юли
Бинг 10-20юни
Ван 15-25юни
Регина 20-30юни
Сумит 5-15юни
Стела 15-20юни
Райниер 20-30юни
Дроганова жълта 1-10юли
Лапинс 20-30юни
Ламберт 5-15юли
Козерска 5-15юли
Вишни М15 S 10-20юни
 
КАЙСИЯ Унгарска 15-25юли
Луизетова 10-20юли
Ориндж ред 25юни-5юли
Силистренска компотна 20-30юли
ПРАСКОВА Глоухейвън 10-20август
Фает 20-30август
Редхейвън 1-10август
СЛИВИ Стенлей 1-10септември
Чачнска лепотица 1-10август
Рут герщетер 20-30юли
Чачанска найболя 15-25 август
Йо-йо 5-15септември
Алтънова ренглота 5-15август
Зелена ренглота 1-10август
Нансийска мирабелка 1-10август

Освен изброените основни видове, в нашия склад може да намерите и много други овощни  видове:

Фирмата произвежда и декоративни видове : бреза, липа, каталпа.

Предлагаме и други овощни видове – бадем, арония.

СЪВЕТИ

1.Засаждане
Всяко новозакупено дръвче е желателно да се засади веднага на постоянно място, като най-добър сезон е късно есента или рано напролет.
За целта се изкопава ямка с размери 50х60см, в която се слага 1 кофа прегоряла оборска тор и по една шепа минерален тор- троен суперфосфат и калиев суфат / или сложен тор NPK /.Торовете се объркват със земя и в центъра на дупката се поставя дръвчето, като се засипва с пръст.Корените на растението предварително се опресняват /подрязват се 6-8см./ Когато корените се засипят със земя, почвата се притъпква и тогава се досипва останалата пръст.Прави се околостъблена чаша и дръвчето обезателно се полива, независимо от влажността на почвата.
При засаждане  мястото на присадката трябва да остане над почвената повърхност и по възможност от подветрената страна.

2 Растителна защита
Всяка година се появяват различни болести и неприятели по овощните култури. За профилактика се препоръчва двукратното пръскане с бордолезов разствор /след листопада и преди вегетация/.Към бордолезовия разствор се прибавя РЗ масло, което намалява популацията на опасните неприятели.
През вегетацията дръвчетата се пръскат 4-8 пъти в зависимост от вида, атмосферните условия и условията на отглеждане.
Желателно е винаги да се пръска профилактично и да се сменят активните съставки на използваните препарати за избягване появата на резистентност.
Всеки овощар може да получи необходимите сведения за препаратите в специализираните селскостопански аптеки.

3.Резитба
Ако новозакупното дръвче не е оформено в разсадника, това се прави след засаждането му на постоянно маясто.
Короната се формира в зависимост от вида и сорта, като се взема впредвид и междуредовото разстояние , използваната подложка , декоративните качетсва на растението.
В най-общия ред, дръвчето се реже на 50-60см. От мястото на присаждане , ако искаме да имаме по- нискостъблено дърво и над 1.00-1.20см за по – високостъблени.Винаги се реже на д пъпка с обратен наклон. Ако по стъблото има формирани клонки, те трябва да са разположени правилно по стъблото и се режат на 3-4 пъпки.
Короната се формира за 4-5 години , като всяка пролет се отстраняват болни, счупени клони, леторасти, които растат навътре в короната .Съкращават се продължжителите на клоните, премахват се лакомците.
Резитбата е сложен агротехнически процес и всеки овощар следва да потърси подробна информация в специализираните издания .

4. За по- качествени плодове
За да ражда повече и да има   качествени плодове,овощното дръвче се нуждае освен от резитба и растителна защита, също и от подхранване .През вегетацията растенията използват най-много азот, затова торенето с азотни торове е ежегодно, като е желателно дозата / 300-400г на дърво/ да се разпредели на 2 приема – в началото на сезона и при образуването на плодове.
Добре се отразява на овошките и пръскането  с листни торове, които съдържат важни за растението микроелементи и минерали.
През 3-4 години дърветата се подхранват с оборска тор или сложни минерални торове.
Когато по дървото има много завръз, се получават по-дребни плодове, по-висок е риска от нападение от болести и неприятели.Ако искате по-едри плодове, разреждайте периодично завръзите.
Плодовете в края на короната и от южната страна узряват по-рано, затова при прибиране на реколтата е желателно плодовете да не се берат наведнъж, а при достигане на беритбена зрялост, което увеличава периода на съхраняемост.

5. Консултации
Всички описани по-горе агротехнически операции са само препоръчителни за любителски насаждения.
Всеки, които прави овощна градина, следва да се посъветва със специалист относно видовия и сортов състав, да се състави съответната схема на засаждане, технологична карта. Полезно е да се направи и  анализ на почвата на бъдещото насаждение.
По всички интересуващи ви въпроси относно отглеждането на овощното насаждение и доставката на посадъчен материал , може да се обръщате към агронома на разсадника – г-жа Витанова.

 

КОНТАКТИ

Комосс ООД – овощен разсадник – komoss-bg.com

Адрес: гр. София ул. ”Богдановец” №4 ап. 1
Тел./факс: 02 958 47 85
Моб. тел.: 0898 530 715
E-mail: komoss_at_abv.bg


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: komoss-bg.com

За автора