“МилиБери” ЕООД – Всичко за боровинките – Троян

ЗА НАС

ScreenHunter_10731 Nov. 12 08.42“МилиБери” ЕООД е фирма, специализирана в отглеждането на различни видове боровинки в град Троян.

Боровинките са един удивителен плод. На този сайт ще намерите много информация и снимки от нашата експериментална градина за тях. Ще споделим с вас нашия опит. Ако искате да научите повече или да обсъдите възникнал проблем, не се колебайте да се свържете с нас.

СИНЯ БОРОВИНКА

ScreenHunter_10716 Nov. 12 08.37Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти от семейство Ericaceae, прeнесени от Северна Америка. Достигат височина до 2 м, цъфтят в началото на май, а плодовете започнат да зреят в средата от средата на юни, до началото на септември, в зависимост от подбраните сортове. Трябва да се знае, че синята боровинка има много специфични изисквания. Тяхното неспазване води до провал на реколтата.

Адаптирани са към кисели почви, както азалиите и рододендроните. Имат издържливост при зимните студове до -25оС за плодните пъпки, а дървесината издържа още по-ниски температури. Както повечето култури и те изискват значителна първоначална инвестиция за подготовка на мястото за засаждане. При малко повече старание от страна на стопаните, се получават отлични резултати.

Отглеждане:

Избор на място

Боровинката се развива добре в леки торфени почви с кисела реакция /рН 4,5-5,0 /Н2О/, високо съдържание на хумус /около 10%/, влажни, добре оцедливи, така че да не се задържа вода при проливни дъждове. За предпочитане е мястото да е добре огрявано от слънцето и проветриво.
Ако почвата във вашата градина не отговаря на изискването /тежка почва, високо рН/ може да направите дупки за засаждане с диаметър 70-80 см и дълбочина 30-35 см. Запълнете ги с торф за ацидофилни растения /може да замените торфа с иглолистна листовка или добре угнил боров талаш/, пясък, малко почва и шепа комбиниран тор NPK 15:15:15, който добре да се размеси с почвата за засаждане. В случай, че засаждате няколко растения в един ред, може да направите дълъг изкоп с ширина 70 см. Запълнете го с горепосочената органична смес след което  засадете растенията на разстояние минимум 1 линеен метър едно от друго. След засаждането е желателно да направите мулч около розетката на храста с дебелина 8-10 см, за предпочитане от иглолистни. Може да бъде борови иглички, боров неугнил талаш, в краен случай торфен мъх.

 

Посадъчен материал и сортове

За създаване на промишлени насаждения растенията трябва да бъдат 2 или 3 годишни, вегетативно размножени, по възможност в контейнер.

Избора на сортове зависи от много фактори и трябва да бъде добре обмислен. Най-добрия вариант е засаждането на няколко сорта, които гарантират покриването на сезона, т.е. от средата на юни до началото на септември.

 

Разстояние

За търговски насаждения, разстоянията между редовете е желателно да са поне 3 метра. Това позволява лесно обработване и прибиране на реколтата. В реда растенията се засаждат на разстояние между 0,9 и 1,5 м в зависимост от сорта.
Напояване

kapkovo napoiavane
Капково напояване

Водата е един от най-важните фактори при отглеждането на боровинки. Още при засаждането, поради плитката коренова система, е желателно добро напояване, тъй като корените са чувствителни към липсата на вода. В дългите периоди на засушаване в края на пролетта и лятото е желателно поливане поне веднъж седмично около 10-20 л на храст.

 

Борба с плевелите

Може да се използват хербициди в зависимост от вида на плевелите. След засаждане на храстите, е желателно всички плевели около тях да бъдат премахнати, тъй като те са конкурент за хранителните вещества и влагата. Може да подтиснете растежа на плевелите чрез мулчиране.

 

Мулчиране

mulchirane
Мулчиране с неугнил боров талаш

Мулчирането намалява плевелите, намалява загубата на вода, регулира температурата на почвата, но също така и подсигурява органични вещества. Мулча се разлага с времето и затова трябва да се попълва на всеки 2-3 години.

Органичния мулч може да се замени със синтетично фолио.
Минерално торене

Трябва да знаете, че боровинките са много чувствителни към недостиг на азот. В случай, че сте направили мулч от неугнил боров талаш, то дозата на азота задължително трябва да е двойна.
Преди създаването на насаждение, стопаните трябва да са запознати с признаците за недостиг и излишък на хранителни вещества. През есента, след края на вегетацията наторявайте с бавно отдаващи многокомпонентни торове /например N:P:K 15:15:15/ в доза 30 гр на храст. През периода от началото на март до средата на юли, направете трикратно торене с по 10 гр амониев сулфат или двукратно с по 10 гр амониев нитрат. Всяка година увеличавате дозата на торовете с около 1/3, така че в шестата година след засаждането на храстите, да достигнете до 150 гр комбинирани бавно отдаващи и 100-150 гр азотни торове.

 

Рязане

Желателно е първите 1-2 години да се отстраняват плодните съцветия или поне да бъдат проредени, докато храстите се установят на местата си. Повече плодове могат да се очакват след 3-4 година, а в пълно плододаване са чак в шестата година.

До четвъртата година се препоръчва единствено здравословна резитба, т.е премахване на ниски разклонения на височина под 50 см, болни леторасти, механично повредени или измръзнали. Чак след петата година от засаждането се премахват или намаляват старите стъбла. Най-подходящото време за резитба е в края на зимата, когато са отминали големите студове.

 

Защита от вятър

Боровинките се развиват най-добре на тихи и слънчеви места, защитени от силни ветрове. За големи открити пространства, трябва да бъдат засадени пояси, за предпочитане от иглолистни дървета. Другия вариант е изграждането на противовятърни съоръжения.

 

Растителна защита

Високохрастовите боровинки не изискват висока степен на защита срещу вредители и болести. Това е още един плюс от гледна точка на производителя и потребителя.
При отглеждане на боровинки за лични нужди може въобще да не използвате препарати. В случай на вредители, те могат да се унищожат на ръка. Болните части на растението изрежете.
Приложили сме снимки от нашите повредени растения. Но всяка година вредителите са различни, в зависимост от климатичните условия.

 

Плодове и прибиране на реколтата

Храстите достигат пълна зрялост 6-7 година след засаждане. В зависимост от сорта, реколтата може да бъде от 3-10 кг от храст.
Плодовете се берат ръчно, в рамките на няколко дни след началното оцветяване, когато са най-вкусни и ароматни.

 

ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА

howesВисокохрастовите боровинки са многогодишни храсти от семейство Ericaceae, прeнесени от Северна Америка. Достигат височина до 2 м, цъфтят в началото на май, а плодовете започнат да зреят в средата от средата на юни, до началото на септември, в зависимост от подбраните сортове. Трябва да се знае, че синята боровинка има много специфични изисквания. Тяхното неспазване води до провал на реколтата.

Адаптирани са към кисели почви, както азалиите и рододендроните. Имат издържливост при зимните студове до -25оС за плодните пъпки, а дървесината издържа още по-ниски температури. Както повечето култури и те изискват значителна първоначална инвестиция за подготовка на мястото за засаждане. При малко повече старание от страна на стопаните, се получават отлични резултати.

Отглеждане:

Кога и как да засадим

Червените боровинки могат да се засаждат основно през есента, октомври ноември, или през пролетта, когато се преминали големите студове. Когато растенията се закупуват в контейнер, това е възможно и през лятото.

 

Подготовка на почвата

Предварително трябва да решите колко голямо ще бъде вашето легло /леха/. След това преценете какъв вид е почвата във вашата градина.

Ако е песъчлива то премахнете почвения слой на дълбочина около 20 см. Покрийте дъното на леглото с полиетилен, който не забравяйте да надупчите. Така ще можете да задържите влагата в леглото за по-дълго време.

Ако е глинеста отново трябва да се премахне почвения слой на дълбочина 20 см, но в този случай нямате нужда от полиетилен на дъното.

Ако във вашата градина имате къртица, която редовно ви посещава, от личен опит ще ви посъветвам на дъното да поставите рапицова мрежа, която да ограничи нашествието. Иначе къртицата може да повдигне растенията, и ако не ги видите веднага, има вероятност те да загинат.

След това запълнете леглото. За успешното отглеждане е нужно получаване на легло с високо съдържание на органична материя /торф или иглолистна листовка, пясък/ с ниско рН. Може да добавите и комбиниран тор с бавно отлагане на хранителните елементи.

 

Засаждане

Разстоянието на засаждане зависи от големината на растенията, които имате. Нашите растения е редно да се засаждат на 40-50 см едно от друго, тъй като са с добре развита коренова система, и ако вие се грижете добре за тях, дължината на ластуните може да достигне до 2 линейни метра за един вегетативен сезон. Което пък означава, по-бързо покриване на леглото, а от там и по-висока реколта.

 

Грижи за леглото с червени боровинки

 

Плевене

Основната задача през първата година е да се опази леглото от плевели, т.е редовно плевене

 

Поливане

Трябва да сте сигурни, че почвената влажност е поне 70 %. Не бива да оставяте пресъхване на торфената смеска в леглото. Това би довело до загиване на растенията. Преовлажняването за повече от 3-4 дни също не е желателно.

 

Торене

В първите две години е добре да добавите допълнително азот, за да постигнете по-висок брой ластуни, които да покрият леглото. Но след втората година е редно да намалите дозата на азота, за да стимулирате образуването на плодните клонки. Така с по-малко тор, ще имате по-малък растеж на ластуни и повече плодни клонки.

 

ГАЛЕРИЯ

ScreenHunter_10731 Nov. 12 08.42ScreenHunter_10728 Nov. 12 08.41ScreenHunter_10727 Nov. 12 08.41ScreenHunter_10726 Nov. 12 08.41ScreenHunter_10725 Nov. 12 08.41ScreenHunter_10724 Nov. 12 08.40ScreenHunter_10723 Nov. 12 08.40ScreenHunter_10722 Nov. 12 08.40ScreenHunter_10721 Nov. 12 08.40ScreenHunter_10720 Nov. 12 08.40ScreenHunter_10719 Nov. 12 08.40ScreenHunter_10718 Nov. 12 08.40
КОНТАКТИ

“МилиБери” ЕООД – всичко за боровинките – Троян – borovinka-bg.com
Адрес: гр. Троян, ул. “П. Р. Славейков” 52
Тел.: 0670 62 797
Моб. тел.: 0894 707 909
E-mail: office@ borovinka-bg.com

Текст и изображения: borovinka-bg.com

За автора