Народно читалище „Цанко Церковски 1946”

ЗА НАС

tsankoВидният политик, народен представител, поет и писател Цанко Церковски, e един от основателите на Българския Земеделски Народен Съюз, министър на просветата в кабинета на Александър Стамболийски и основател на Земеделско Акционерно Дружество с книгоиздателство и библиотека към него. Приемник на това дружество от 1946 година става читалището, което носи и името на Цанко Церковски, и се превръща в един от столичните културни центрове, разгръщайки разнообразна културна и просветна дейност.

През изминалите години читалище „Цанко Церковски 1946” винаги се е стремяло да бъде достойно за името на своя патрон – стожер на българската култура. То е било, е, и ще бъде средище за възпитание и разпространение на духовност в областта на изобразителното, танцовото, вокално-хоровото и музикално изкуство. Неслучайно читалището години наред бе единственото седалище и представителство в югоизточна Европа на Обединените Кралски английски училища и Академия по музика – в този период беше от първите в света по успех на своите възпитаници.

н а б и р а д е ц а  за учебната 2016/2017 година

в школите си:

* Балетно студио „Красимира Колдамова”

* Детскашкола по изобразително изкуство „Точица”

* Детска музикална школа „Развигор”

* Детска вокална група „Смехоранчета”

* Вокално студио „ Pro singing ”

* Школа по мандолина „Сезони”

Записвания от 07.09.2016 год.

ДЕЙНОСТИ

Балетно студио „Красимира Колдамова”

Уникалното балетно студио за откриване и развитие на таланта „Красимира Колдамова” – създадено преди повече от 20 години от брилянтната балерина, Красимира Колдамова, наричана от международната критика „виртуоз”, „неоценима българска перла”, доказала се на балетната сцена в продължение на 50 години в над 60 роли и 70 постановки и удостоена с най-високата титла в изкуството – академик – през 2009 год..
Студиото е носител на множество високи, престижни национални и международни награди. Под нейното изключително професионално ръководство и с помощта на млададите преподавателки (възпитанички на Балетно студио “Красимира Колдамова”) – Георгина Джендова, Петя Панайотова-Караколева и корепетитор – Наталия Карабурова, студиото е трамплин за нови звезди.
Всяка година най-добрите и талантливи деца кандидатстват в НУТИ и влизат първи по успех.

Детска школа по изобразително изкуство “Точица”

Детска школа по изобразително изкуство “Точица” – за деца и подготвяща кандидати за съответните средни и висши училища с професионалния ръководител, талантливата и амбициозна художничка – Росица Рачева.
Школата е с многобройни изяви и отличия на столично, национално и международно равнище.

Детска вокална група “Смехоранчета”

Галина Коджаманова
Във вокална група “Смехоранчета” пеенето и музикалното възпитание на децата е основното, но не единственото. Тук детето има възможност да научи много повече – да бъде част от екип, да му гласуват доверие с песента или ролята в поредния спектакъл, да добие самочувствие от самостоятелната изява на сцена. Така дори и да не продължи професионално да се занимава с музика детето придобива умения и чувствителност, нужни за цял живот
Диригент и ръководител – г-жа Галина Коджаманова – тел. 0888421011
Корепетитор – Мария Константинова
Прием на деца от 3 годишна възраст нагоре…
Занимания във вторник и четвъртък.

Хор на софийските учителки и Мандолинен оркестър “София”

Прекрасен свят от музикални багри, чувства и поезия, чудесно съзаклятие от учителки, отдадени на песента.
Тази музикална магия обединява през 1935 година жените с най-благородна професия в дамски хор
Хорът на софийските учителки е носител на орден ”Кирил и Методий” І степен, Лауреат на седемте републикански фестивали на художествената самодейност, удостоен е със златни медали и дипломи за високи художествени постижения.rn
Мандолинният оркестър”София” е създаден през 1940 година. Творческият му път е белязан с много усърдие, преданост, любов към музиката, ентусиазъм, себеотрицание и звездни мигове.
От 1999 година двата състава се обединяват и така обогатяват репертоарния си облик под ръководството и златните ръце на диригентката Лидия Димитрова /като формират Сдружение с идеална цел, което им помага за успешно оцеляване/. От 2006 година това прекрасно „обединение” е под „стряхата” на Народно читалище „Цанко Церковски 1946”. Настоятелите и цялото ни читалище сме горди и щастливи с този наш певчески колектив с техните изяви и отличията им на фестивали , конкурси и концерти.
От 1999 година двата състава се обединяват и така обогатяват репертоарния си облик под ръководството и златните ръце на диригентката Лидия Димитрова /като формират Сдружение с идеална цел, което им помага за успешно оцеляване/. От 2006 година това прекрасно „обединение” е под „стряхата” на Народно читалище „Цанко Церковски 1946”. Настоятелите и цялото ни читалище сме горди и щастливи с този наш певчески колектив с техните изяви и отличията им на фестивали , конкурси и концерти.

Балетна формация „Ира-Стил”

Балетна формация „Ира-Стил” – със създател, ръководител и хореограф, енергичната и талантлива балерина – Ирина Загорска. Възпитаниците й танцуват като нея със страст и плам в стил – модерен балет и демо-класика.
Носители са на много високи наши и международни отличия.
Приемът на деца е от 4 годишна възраст нагоре.

Данс група „Модел”

Данс група „Модел” – танцово училище за любители и професионални танцьори под ръководството на ръководител и хореограф Ани Ганчева – носител на множество отличия и с многобройни концертни и телевизионни участия.

ГАЛЕРИЯ

PIC158325PIC275660PIC343622PIC709157PIC948433PIC972906
КОНТАКТИ

Народно читалище „Цанко Церковски 1946” – tserkovski.com

Адрес: гр. София, р-н „Оборище”, ул. „Цар Симеон” № 58
Тел.: 02 983 29 61
Моб. тел.: 0887 439 909; 0895 744 498
Е-mail: tserkovski@ mail.bg; ivana_dimov@ yahoo.com


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: tserkovski.com

За автора