“Oптикс” АД

ЗА НАС

OTIX“ОПТИКС” АД е първата фирма в България и една от първите организации в Европа, внедрила успешно петорно интегрирана система за управление, включваща следните международни стандарти: ISO 9001:2008 – Управление на качеството, ISO 27001:2005 – Информационна сигурност, ISO 14001:2005 – Опазване на околната среда, AQAP 2110 – Военен стандарт на NATO, OHSAS 18001:2007 – Здравословни и безопасни условия на труд. “ОПТИКС” АД е една от първите компании в България със сертификация в съответствие с натовския стандарт AQAP 2110. Фирмата има присвоен NCAGE код 0001BU на производител/търговец в кодификационната система на НАТО.

Създадена през 1998 г. като 100% частно дружество, “ОПТИКС” АД е специализирана в конструирането и производството на оптични, оптикомеханични и оптикоелектронни възли и изделия с военно и гражданско предназначение. Като прилага компетентно съвременните технологии, “ОПТИКС” АД извършва целия производствен процес – от проектиране и реализиране на прототипи до серийно производство на елементи, възли и уреди.

Производството отговаря на всички изисквания на европейските и световните стандарти – DIN, MIL, ISO, BS. Съвременният дизайн, ергономичността и високите технически характеристики на изделията произвеждани от “ОПТИКС” АД са съпоставими с най-добрите световни образци и предизвикват основателен интерес от страна на водещи фирми в оптичния, медицинския и отбранителния браншове.

Внедрена е CAD/CAM система за проектиране, анализ, изработване и тестване на изделията в единна електронна среда. Фирмата е интегрирала и ERP – система за бизнес управление на ресурсите на всички оперативни нива – доставки, производство, продажби, финанси и счетоводство.

Със своя широк спектър на конструктивни и производствени възможности в областта на оптичните технологии, фината механика и цялостното интегриране на системи, компанията е достоен и желан партньор в различни високотехнологични проекти.

“ОПТИКС” АД е единственото предприятие в България, което разработва и произвежда цялата гама специална оптика за нуждите на армията и полицията:

 • очила и бинокли за нощно виждане;
 • нощни и дневни прицели за стрелково оръжие;
 • телевизионни системи за дневно/нощно наблюдение;
 • мобилни термовизионни системи за граничен контрол и наблюдение;
 • лазерни далекометрични системи;
 • периметрови и извън периметрови системи за охрана и ранно предупреждение на подстъпите към стратегически обекти;
 • обективи за LCD проекционни системи;
 • специализирана измервателна и тестова апаратура.

“ОПТИКС” АД печели редица конкурси за производство и доставка на високотехнологични мобилни системи за наблюдение и охрана на Държавната граница на Република България.

Българските мироопазващи мисии в чужбина са снабдени с устойчивите на тежките метеорологични условия уреди за нощно виждане и термовизия, разработени и произведени от компанията.

Фирмата разработва и ексклузивна гама продукти, предназначени за ловни цели.

Гарант за високото качество на изделията е добре развитата сервизна база, която е в съответствие с изискванията на международните стандарти.

Към настоящия момент в компанията работят повече от 460 работници – специалисти с висше и със средно-техническо образование, които имат богат опит в проектирането и производството на високотехнологичната и прецизна продукция на “ОПТИКС” АД.

МО НТАЖ

В съответствие с техническата документация на клиентите, “ОПТИКС” АД произвежда и тества различни видове оптикомеханични възли:

 • окуляри;
 • бинокли;
 • кондензаторни системи;
 • обективи;
 • CCD TV камери;
 • микроскопи;
 • LCD проекционни системи.

“ОПТИКС” АД прилага нови методики за настройка, контрол и изпитване на оптикомеханичните системи, разработвани от специалистите на фирмата, като се спазват изискванията на клиента и вътрешно фирмените правила и принципи по отношение на качеството и надеждността на изделията.
През 2004 г. фирмата изгради нов монтажен цех, отговарящ на всички изисквания за производство на високотехнологични изделия.

ГАЛЕРИЯ

image (4)imageimage (3)image (2)image (1)image (8)image (7)image (6)image (5)
КОНТАКТИ

“Oптикс” АД – optixco.com

Адрес: гр. Панагюрище, ул. “Захари Стоянов” №65
Тел.: 0357 6 41 25
Факс: 0357 6 3097
E-mail: optix@ optixco.com

Текст и изображения: optixco.com

За автора