ПАНХИМ ООД – акрилни листове и гранули – плексиглас – Стара Загора

ЗА НАС

ScreenHunter_13117 Jan. 10 09.16Панхим ООД е един от водещите в Европа и единствен производител в България на листи от полиметилметакрилат (ПММА) и полистирол, известни като (плексиглас) и на гранули от ПММА. Дружеството е създадено през 1999 г. и развива дейността си в собствена производствена база. Днес Панхим е част от израелската Плазит Полигал Груп (Plazit Polygal Goroup). Над 95% от продукцията на дружеството намира пазари извън България. Предприятието има пазарен дял на продукти от ПММА в страните от Западна и Централна Европа от 9%. Приходите от основна дейност за 2011 г. са в размер на близо 52 млн. лева. Предприятието има годишен ръст от 12%. Производствената програма предвижда увеличаване на обемите и повишаване на пазарния дял в страните от ЕС с 3% до 2013 г.

Панхим ООД – Стара Загора открива нов цех за производство на многостенни листове от поликарбонат през 2012 г. Новото производство заема площ от 2400 кв.м и е разположено в района на бившия завод Агробиохим в Стара Загора. Собствениците на Панхим са инвестирали 3 млн. евро в изграждане на цеха и оборудването му с модерна екструдираща линия.
Плановете им включват закупуване на още една нова производствена линия на стойност 2 млн. евро, като част от финансирането е по оперативна програма Конкурентноспособност на българската икономика.

Чрез новото производство разширяваме асортимента от продуктите, които предлагаме на пазара. Българското предприятие, като част от фирмата майка Плазит Полигал Груп, е сред най-големите в Европа производители на продукти от плексиглас в Еворпа, каза управителят на Панхим Сасон Алкалай. Със старта на новото производство ще бъдат разкрити нови 15 работни места. Така общият брой на работещите в Панхим ще достигне 130 души.
От миналата година предприятието разширява и модернизира цеха си за производство на гранули от полиметилметакрилат (ПММА). Планираната инвестиция е в размер на 3 млн. евро. В този проект също се разчита на средства по програма Конкурентноспобност на българската икономика в размер на 1,3 млн. евро. С това инвестиционната програма на предприятието надхвърля 8 млн. евро, съобщи Сасон Алкалай. От 2000 г. до сега собствениците на Панхим от Плазит Полигал Груп са инвестирали 12 млн. евро в българското си предприятие.
До момента Панхим е произвеждало 6000 т годишно гранули от полиметилметакрилат и е единственият производител на такива гранули в България. С новата инвестиция, предвидена за разширение и модернизиране на цеха, производството на гранули ще бъде удвоено и ще достигне 12 000 т годишно. Това ще увеличи значително и собственото производството на произведените листи от ПММА.

Над 95% от продукцията на Панхим е предназначена за пазарите в Европа. Панхим държи 10% от пазара на листи от полиметилметакрилат в Европа. Заедно с Плазит Полигал Груп компанията се нарежда на трето място в Европа по производство на продукти от ПММА, казва Сасон Алкалай. През миналата година продажбите бележат спад от 20% спрямо бюджетните планове и това е резултат от общата икономическа криза, но въпреки това дружеството има ръст в произведената продукция от 12% спрямо 2010 г. От началото на тази година се усеща раздвижване на пазара в Европа, казват от ръководството на Панхим. Предприятието продава най-успешно продукцията си във Франция, Германия, Полша, Испания и Италия. Плазит Полигал Груп има предприятия в Израел, Русия, Испания, Чили и България. Близо 40% от общите инвестиции на групата през последните 2 години са насочени към българското предприятие Панхим. Тук има добри икономически условия за развитие на този бизнес, защото имаме възможността да привлечем и работим с много добри специалисти. Освен това географското положение на България също е важно за бизнеса ни и ни дава голямо предимство.

Успехът на Панхим се дължи най-вече на стратегията за управление. На първо място вниманието е насочено към клиентите и с голямата част от тях фирмата има установени дългогодишни отношения, защитени с конкурентни цени и високо качество. На второ място фокусът е поставен върху работещите в предприятието. Ръководството приема, че те са най-важният актив и полага усилия за професионалната квалификация и развитие. Важни са и доставчиците на суровини и материали и Панхим е предпочитан партньор заради коректните отношения с тях. Всичко това е подплатено и с увереността и удовлетвореността на собствениците на предприятието, че преди 12 години са направили отлична инвестиция в България.

ПРОДУКТИ
Фирмата е един от водещите производители на Европейския пазар и единствен производител на Българския на акрилни листове и гранули – плексиглас
Главни продукти:
– полиметилметакрилат листове – ПЛЕКСИГЛАС
– полиметилметакрилат – гранулат “CRYSTACRYL” – ПЛЕКСИГЛАС

Акрилни листове – ПЛЕКСИГЛАС
Предпочитани са заради устойчивите цветове, ниското тегло и високата пропускливост на светлина, отличната химическа устойчивост и устойчивостта на атмосферни влияния.
Акрилните листове на ПАНХИМ ООД са удобни за обработка по всички известни методи:
– термо формоване
– вакуум формоване
– дълбоко изтегляне и т.н.
Устойчивост на атмосферни влияния
– Пропускане на ултравиолетови лъчи: 0%.
– Акрилните листове не пожълтяват при употреба на открито.

ПАНХИМ ООД поема гаранция, че в течение на 10 години материала
не променя следните показатели:
– светлопропускливост
– якост на опъна
– модулна еластичност

РММА листове се произвеждат в:
Стандартни размери: 2050 х 3050 мм
Дебелина : от 1.50 до 10,00 мм
Стандартни цветове: прозрачно, опал, лунна повърхност
Опаковка: дървени палети – 1000кг нето, покрити с велпапе, чемберовани, изолирани помежду си сполиетиленово фолио или хартия.

Всички листове имат защитен полиетиленов филм от двете страни. Релефните листове са фолирани само от едната страна.
Приложение:
– Изделия изискващи висока пропускливост
– Покривни конструкции
– Преградни стени
– Душ кабини
– Декорации
– Сводове под небето
– Козирки и покриви на тераси
– Оранжерии
– Телефонни кабини
– Издателски материали
– Информационни табла
– Разсейватели на светлина
– Вакуумно формоване
– Приложения в домакинството
– Регистрационни табели на автомобили
– Полиметилметакрилат-гранулта “CRYSTACRYL” – ПЛЕКСИГЛАС

Опаковка:
– Торби от 25кг, на палети по 1000кг нето
– Торби от 700кг биг бегси, на палети
– Октабини по 1000кг нето

Приложение
– Използва се за тънкостенни детайли със сложна конфигурация за електрониката, битовата електроника и бита чрез леене под налягане.
– Изделия за общотехническо и битово предназначение. Обработва се чрез екструзия и леене под налягане.
– В автомобилната промишленост
– Производство на тръби, тръбни и профилирани полуфабрикати чрез екструзия и леене.
– Екструдиране на листове, части и профили чрез екструзия и леене
ПАНХИМ ООД може да задоволи специфични потребности от размери или цветове, които не са включени в стандартната продукция.

ВИДЕО
ГАЛЕРИЯ

ScreenHunter_13105 Jan. 10 09.10ScreenHunter_13116 Jan. 10 09.11ScreenHunter_13115 Jan. 10 09.11ScreenHunter_13114 Jan. 10 09.11ScreenHunter_13113 Jan. 10 09.11ScreenHunter_13112 Jan. 10 09.11ScreenHunter_13111 Jan. 10 09.11ScreenHunter_13110 Jan. 10 09.11ScreenHunter_13109 Jan. 10 09.11ScreenHunter_13108 Jan. 10 09.11ScreenHunter_13107 Jan. 10 09.11ScreenHunter_13106 Jan. 10 09.10
КОНТАКТИ

ПАНХИМ ООД – акрилни листове и гранули – плексиглас – Стара Загора
Адрес: гр. Стара Загора, площадка на “Агробиохим” АД
Тел.: 042 615 212; 042 615 211
Факс: 042 602 921; 042 602 927
E-mail: panchim@ sz.inetg.bg

За автора