Планетариум – Смолян

ЗА НАС

PLANETARIUMПланетариум – Смолян, най-големият в България, предлага:

Лекции с демонстрации (сеанcи) в звездната зала:
– приказки за най-малките деца
– учебни програми за всички възрасти
– популярни обзорни и тематични сеанси
– популярни програми на английски, немски, френски, руски, гръцки и турски език
– публични лекции на актуални теми

Демонстрационни наблюдения с телескоп на Слънцето и обекти от нощното небе.

Безплатно обучение в кръжочни форми и наблюдателни експедиции за деца и ученици от всички класове.

Методическа помощ на учители по астрономия, физика и география; на ръководители, работещи по европейски проекти в сферата на образованието и културата.
Във фоайето на Планетариума се експонират изложби и организират концерти.

ОБОРУДВАНЕ

“Сърцето” на Планетариума е кръглата звездна зала с куполообразен таван, диаметър 12.5 м и 150 места. В центъра и е разположен основният проектор – планетариум за космически полети (RFP), произведен в заводи Карл Цайс – Йена, Германия, който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското.

Уредът е една съвършена съвкупност от оптика и механика, която позволява точното възпроизвеждане на движенията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите, различни астрономически обекти и явления.

В централното фоайе е експонирана постоянна изложба от авторски картини.

Периодично се експонират и временни тематични изложби.

Под 3-метровия купол на обсерваторията към Планетариума е монтиран 15-см телескоп – рефлектор, система Касегрен-Менискас 150/2250. Планетариумът разполага и с телескоп – рефлектор Celestron, модел NEXSTAR 130 SLT, 130/650 и няколко по-малки.

С тези телескопи, при ясно небе, посетителите могат да наблюдават Слънцето и активните области от слънчевата фотосфера през деня; Луна, планети, двойни звезди, звездни купове, мъглявини, галактики – всяка сряда вечер.

В библиотеката към Планетариума са събрани над 5000 издания – на български и чужди езици, голяма част от които, свързани с астрономията.

На астроплощадката са построени слънчев часовник и вертикален гномон, както и наблюдателна платформа, на която се монтират малки подвижни телескопи.

Гномон (от гръцки – “указател”) е прост древен астрономически уред – отвесен прът на хоризонтална площадка, по чиято сянка може да се измери положението (височината и посоката) на Слънцето в небето.

Слънчевият часовник измерва времето по изменението на дължината на сянката на стрелката и движението и по циферблата.

Планетариумът разполага с конферентна зала с 200 места, подходяща за провеждането на различни мероприятия, която се отдава под наем.

Планетариумът има изградена външна рампа, осигуряваща безпроблемното влизане в сградата на хора с двигателни увреждания.

АСТРОКЛУБ СОТИС

Астроклуб “Сотис”

Веднага след откриването на Планетариума в Смолян (1975г.) , своята дейност започва и младежкия астрономически клуб (МАК) към него. Той носи името на най-ярката звезда на нашето небе Сотис – древноегипетското име на Сириус.
Клубът има и своята предистория. Заниманията с кръжочници по астрономия започват още през 1973 г. като тогава МАК е носел името на бележития полски учен Николай Коперник. Поради липса на сграда заниманията са се извършвали в Строителния техникум, в кабинета по физика. Ръководител на първите кръжоци е г-жа Т. Начева-Сбиркова, впоследствие дългогодишен директор на Планетариума. В началото поради липса на уреди се е използвал 6-см рефрактор на техникума. По същото време започва издаването на стенвестник. По-късно кръжока се премества в Станцията на младите техници, но вече се работи с новопристигналия телескоп на Планетариума – 15 см “Касегрен”.
След официалното откриване на Планетариума кръжочните занятия започват да се провеждат в сградата му. Клубът се преименува на “Сотис”, приема свой устав и емблема. Дейноста му се ръководи от квалифицирани специалисти – астрономи от Планетариума.

В клуба могат да членуват ученици от всички възрасти, интересуващи се от астрономия. През първите две години новопостъпилите членове се запознават с основите на астрономията, което включва елементи от сферичната астрономия, съзвездия, Слънчева система (планети, комети, астероиди), звезди и звездна еволюция, двойни и кратни звездни системи, звездни купове, галактики и космология. През следващата година всеки се ориентира към някоя от специализираните групи, кадето започва самостоятелна работа. На успешно завършилите 3-годишния курс на обучение и защитили собствен реферат по избрана тема се издава диплома за астроном-любител. Досега това звание притежават над 80 членове на клуба.

Всяка година Планетариумът организира за МАК “Сотис” летни лагер-школи. Първоначално лагер-школите са се провеждали в местността “Белите брези” съвместно с астроклубове от цялата страна, а от 1981 – в района на Националната астрономическа обсерватория “Рожен”.
Още със създаването на клуба започва да се организират астрономически състезания. Първоначално те са се провеждали задочно, по училищата. По-късно възниква идеята за ежегодно състезание, което по-късно получава името “Какво? Къде? Кога?” и традиционно се посвещава на началото на астрономическата пролет.
Членовете на МАК “Сотис” участват със свои разработки и в много международни и национални конкурси – “Catch a star”, “Ловци на небесни съкровища” и др., където традиционно се представят много силно. И през тази година те спечелиха много отличия:
На 25 април във Варна се проведе Националната среща „Електронното обучение и конкурсите по физика и астрономия в Интернет”, където три проекта бяха поканени за представяне и награждаване. Кръжочниците участваха в Националния конкурс по астрономия „Ловци на небесни съкровища”, организиран от Министерство на образованието и науката, Съюза на физиците, Обществото на учителите – новатори и Съюза на астрономите в България и в рамките на тази среща се проведе неговия финален етап.
Първа награда за изследователски проект в старшата възрастова група завоюваха Боряна Димитрова (10 кл.), Радка Славчева (9 кл.) и Божена Керимова (10 кл.) – и трите от ГПЧЕ „Иван Вазов”, с ръководител Сийка Симеонова – за разработения от тях много интересен проект „Слънцето, геомагнитните бури и здравето”.
С втора награда в младшата възрастова група е отличен проектът на Елена Елинова (5 кл. VI ОУ „Иван Вазов”) с ръководител Стефка Михалевска – „Космически изследвания на Луната”, посветен на 40-годишнината от първото стъпване на човек на Луната.
Специална награда за web-дизайн спечели атрактивният проект „Астрономия за деца” с ръководител Марияна Хаджигенчева.
Победителите бяха наградени от Министерство на образованието и науката и Microsoft – България с грамоти и множество предметни награди.
За първи път кръжочници от Планетариума взеха участие и в третото издание на Националния фестивал „Наука на сцената”, организиран от МОН, Съюзите на физиците, химиците и биолозите и с подкрепата на Британски съвет – България. Фестивалът се проведе на 24 и 25 април в Севлиево и в него участваха повече от 300 ученици от цялата страна. Смолянските кръжочници се представиха много добре в категорията „Компютърни презентации” с два проекта, които бяха посрещнати с голям интерес и множество въпроси от публиката.
Трето място спечели Стефан Николов (12 кл. ПМГ „Васил Левски”) с проекта „Кометите”, а на четвърто място се класира проектът „Звездни купове” на Цветана Чернева (12 кл. ПМГ „Васил Левски”), Добринка Симеонова (11 кл. ГПЧЕ „Иван Вазов”) и Недялко Сариев (12 кл. ПГ по икономика). Ръководител и на двата проекта е физикът от Смолянския планетариум Лейла Чавдарова.

ГАЛЕРИЯ

DSC_0146 (Large)DSC_0152 (Large)DSC_0154 (Large)gnomonlibrarySun_dialtelescope1
КОНТАКТИ

Планетариум – Смолян – planetarium-sm.org

Адрес: гр. Смолян, бул. България №20, п.к. 132
Тел.: 0301 8 30 74; 0301 6 59 50
E-mail: planet_sm@ abv.bg

Текст и изображения: planetarium-sm.org

За автора