Д-р Румяна Георгиева – детски лекар

ЗА МЕН

CABIДетски лекар д-р Румяна Георгиева предлага диагностика и лечение на детски болести. В педиатричните кабинети, в които работи педиатър д-р Румяна Георгиева предлага прегледи и консултации в областта на педиатрията.

Детски лекар д-р Румяна Георгиева – педиатрични кабинети

Освен лечение на детски заболявания, кабинетите за педиатрична помощ на детски лекар д-р Румяна Георгиева предлага профилактични прегледи на деца и бебета.

Доктор Румяна Георгиева преглежда в следните педиатрични кабинети:

-гр. Царево – ул. Милин Камък 1, ет. 1, к-т 1, бл. А
-гр. Бургас – ул. Васил Левски 103
-гр. Китен – ул. Урдовиза 11 (кабинетът на педиатър Д-р Румяна Георгиева е сезонен – от 10.06 до 31.08).

ДОБРИЯ ЛЕКАР

rumiana_georgieva_img2Ако в дома ви се е появил нов член, значи много скоро на вратата ви ще почука педиатърът. Подходящ ли е той за вашето бебе? Прочетете 10-те признака, по които можете да определите дали да доверите на избрания педиатър от вас здравето на вашия наследник.

Преди години нямаше много възможност за избор. Безплатната медицина обезпечаваше всяко дете и по-точно повечето деца, живеещи в един районен участък с безплатен педиатър. А дали е добър или не – както дойде. Днес, освен назначените в държавната система педиатри – джи-пи, вече имате възможност да си изберете и частно практикуващ лекар… Добри ли са те или не? Отново – както дойде. В резултат се получава, че родителите в търсенето на наставник по детските здравни въпроси най-вече избират между безплатните услуги от системата на Здравната каса и услугите на лекарите извън тази система.

Терминът „педиатър” е съставен от две гръцки думи означаващи „дете” и „лечение”. Основно добрият доктор трябва да лекува. Но най-добрият педиатър, който е достоен за вашето дете, се старае да вложи всички сили, за да не се разболява мъникът нито днес, нито в бъдеще.

1 ПРИМЕР ЗА ЧИСТОТА

Детският лекар винаги трябва да носи бяла престилка, включително и при посещенията на пациента вкъщи. Влизайки в дома ви, той събува обувките си, съблича якето и се интересува къде може да измие ръцете си. Със сигурност очаквайте да видите укорителен поглед, ако му предложите една от общите кърпи. В никакъв случай! Единствено чиста, специално за него. В противен случай, викайки доктора за хрема, вие може да получите морбили, коклюш или заушка. За човек, постоянно намиращ се в епицентъра на разнообразни заболявания, спазването на хигиената е закон. Освен това, антисанитарното поведение на педиатъра свидетелства, че той няма време (или желание) за подобни „дреболии”, а това означава, че и здравето на вашето дете за него е дреболия.

2 НЕ Е ТЪРГОВЕЦ

Такъв лекар не би ви пробутвал лекарства само от една определена марка и няма да ви препоръча бебето да премине на мляко на определена фирма. По-просто казано, не се занимава с дистрибуция, т. е. вместо да се интересува от това как да направи максималното за доброто на детето, да се води от своите спонсорите. И проблемът не е в марката, която ви препоръчва, а в това, че лекарят може съзнателно да премълчи за действително добро и подходящо лечение или лекарство, само защото е на други производители. Предписването на лекарства в никакъв случай не трябва да се случва по общоприет стандарт, а да се подбират всеки път с оглед на особеностите и алергичните реакции на всяко отделно дете. Ако докторът предписва лекарство „без да гледа” с думите: „пробвайте, може да помогне”, значи той е абсолютно неангажиран към здравето на малчугана.

3 МАЛЪК УЧЕН

Педиатърът трябва да бъде запознат със съвременните методи на лечение и да познава новите препарати: кои от тях се дублират с отдавна познатите лекарства, чии достойнства са преувеличени, кои са относително нови и не са напълно известни последствията от тяхната употреба и т. н. Съгласете се, че е трудно да приемете несериозно лекар, който не признава постиженията на фармацията и продължава да лекува с пеницилин или чай от лайка. Стремежът да се справя с болестта без да пренатоварва детския организъм с лекарства, разбира се, е похвален. Но, за съжаление, не винаги това лечение е ефективно. Ето защо е абсолютно недопустимо прибягва до медикаментите със силен размах (например: целогодишен прием на витамини и неоправдана профилактика на което и да е заболяване при напълно здраво дете).

4 „ИГРИВА” ЛИЧНОСТ

Добрият педиатър трябва да бъде и добър психолог, за да може от пръв поглед да предизвиква доверие не само у детето, но и у болното дете. А това не е толкова лесно. Особено, ако отчетете факта, че в някои ситуации детското доверие трябва да се спечели, докато преглежда болното място. Затова докторът трябва да бъде търпелив, доброжелателен и да умее да предвижда детските реакции, а ако ситуацията излиза от контрол – да отвлече вниманието на детето с помощта на играчки или други способи. Вежливият доктор никога няма да натовари родителите да успокояват мъника, а първо ще се постарае сам да го направи.

5 ИНФОРМАТОР

Педиатърът трябва да обосновава своите действия и предписания. Уважението към родителите е едно от основните качества на детския лекар и се вижда, когато той в подробности им обяснява какво и при какви съображения е предписал на детето им. Ако лекарят отговаря на молбата ви да обясни какво и защо е предписал с: „Така трябва!”, го сменете!

6 ПЪТЕШЕСТВЕНИК В МИНАЛОТО

Професионалният педиатър винаги се интересува не само от заболяването на детето, но и от тези на останалите членове от семейството: родители, баби и дядовци, лели и чичовци. Също много важни са и особеностите на физическото и психическо развитие на предците на вашето дете. Освен това, алергията към много лекарства също е генетично обособена. Докторът винаги трябва да отчита тези фактори при определянето на здравословното състояние на мъника, поставянето на диагнозата и предписването на лекарства.

7 БЛИЗЪК СЪСЕД

Най-добре е, ако детският доктор живее непосредствено до вас или ако не е частнопрактикуващ, клиниката, където работи, трябва да се намира близо до дома ви. Разбира се, това условие няма никакво отношение към неговите лични качества и нивото му на работа, но може да има решаващо значение, ако детето се нуждае от спешна помощ.

8 ВЕЧНОПРАКТИКУВАЩ

Определено не всеки лекар може да се похвали с дисертации и почетни ордени, които са уместни по-скоро по симпозиумите, отколкото пред леглото на болния. Тук по-важен е опитът, верните очи и ръце, умението да взима бързо решения. Затова на вас ви е нужен практикуващ доктор, който има значителен стаж и обширна практика. Как да разпознаете дали лекарят в бяла престилка, който предлага услугите си в Интернет, е именно такъв? Помолете го да ви предостави не мнения от Интернет пространството, а телефоните на двама – трима негови пациенти. Ако установите тези контакти, това означава, че вашето дете в никакъв случай не е първото (и единственото), както и че получавате реални отзиви за неговата професионална работа.

9 ПЕДИАТЪР, И ТОВА Е!

Педиатърът трябва да бъде преди всичко педиатър, а не семеен лекар. Със сигурност е много удобно да се обръщате към един и същи специалист, който е искрено загрижен за високото кръвно на баба и мигрената на мама. А същевременно се справя перфектно с нетипичната реакция на малкия при мантуто. Не забравяйте, че някои симптоми при децата протичат много по-различно, отколкото при възрастните.

10 ПРИЯТЕЛ НА СЕМЕЙСТВОТО

Съществуват много педиатри. Много от тях действително са прекрасни лекари, любимци на своите малки пациенти и техните родители. Но не всеки добър педиатър е подходящ за вас и вашето дете. Защото само тогава, когато вашите разбирания за кърменето, грижата за здравето и лечение на детето съвпадат напълно с тези на педиатъра, вие ще отгледате здраво дете. А ако все пак мненията ви по даден въпрос се разминават, докторът трябва да отчете вашата родителска позиция.

КОНТАКТИ

Д-р Румяна Георгиева – детски лекар

Адрес: гр. Царево, ул. Милин Камък № 1
Тел: 059 535 45
Моб. тел.: 0887 26 51 68


Вижте по-голяма карта

За автора