Исторически музей “Искра” Казанлък

ЗА НАС

ScreenHunter_10030 Feb. 17 21.38Основан през 1901 г. от родолюбивия казанлъчанин Петър Топузов. Историческият музей “Искра” е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. В него се съхраняват над 50 000 оригинални експоната, отразяващи богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край.

В музея може да видите постоянните експозиции на отделите „Археология”` „Възраждане”, „Нова история”, „Етнография” и „Най нова история”. Интерес за туристите представляват колекциите от костени сърпове ( най-голямата в югоизточна Европа), средновековна керамика, хладно и огнестрелно оръжие, накити и носии от бита на казанлъчани в миналото.

В трезорната зала са изложени най-новите златни, сребърни и бронзови находки от тракийските храмове-гробници в региона. Те включват уникалния златен венец на Севт III, неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска амуниция а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха.

Музеят опазва изследва и популяризира цялото историческо наследство на Казанлъшкия регион, в това число и всички тракийски гробници от Долината на тракийските владетели.

УСЛУГИ
  • Беседи
  • Прожекции на филми
  • Демонстрации на ритуали, свързани с производството на розово масло и розова вода
  • Магазини за сувенири и продукти от маслодайна роза
ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ КУЛАТА
Етнографски комплекс „Кулата”- гр.Казанлък е част от Исторически музей „Искра”. Местоположението му не е случайно – намира се в най-стария квартал на града, където има запазили традиционния си облик сгради. Казанлък като малък град има своеобразна градска култура, разположена сред неповторима природа. Това е архитектура, която уважава местните традиции, спазва ниската етажност и специфични архитектурни детайли по фасадите, превърнали се в запазена местна марка.
През 1976г. в две от реставрираните къщи са уредени етнографски експозиции от Историческия музей.

Едната къща е строена в началото на ХІХ в. и е типична подбалканска като архитектура – едноетажна, асиметрична. Има две стаи-„къщи”(кухня) и соба- използвана като гостна и спалня. В двора й е възстановен и селскостопански навес, в който е подреден обичайния инвентар за примитивна обработка на земята.
Втората възстановена къща по това време е на видния казанлъшки общественик, търговец и дарител Иван Хаджиенов. Като архитектурно изпълнение тази къща няма подобна в града. Къщата е двуетажна, асиметрична, с открит чардак и кьошк.

Експозицията на Етнографски комплекс „Кулата” представя домашния уют на казанлъчанина по онова време, новото му самочувствие и отношение към света
Туристите винаги свързват Казанлък с Долината на розите, а вече и с тракийските царе.На посетителите на Етнографския комплекс се предлагат и допълнителни атракции- представяне на розоварене, тестване на етерични масла, дегустация на кулинарни продукти от маслодайна роза, куклен фолклорен спектакъл.

Също така в Етнографски комплекс “Кулата” посетителите имат възможност да закупят розово масло, различни продукти на маслодайна роза, козметика, ликьор с аромат на роза, гюлова ракия и ръчно изработени сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите.
МУЗЕЙ НА РОЗАТА
Розопроизводството и в още по-голяма степен търговията с розово масло се превръщат в една от най-атрактивните „визитни картички” на казанлъшкия край и на българското стопанство. Още от преди близо век основателно се твърди, че “розовата култура в България, целяща извличане на розовото масло не е само най-старата и най-привлекателната индустрия в нашата страна, но също съвсем изключително и специфично за региона.”
В град Казанлък, се намира единствения по рода си Музей на розата. Първата музейна експозиция за казанлъшката роза е открита през 1967 г., а през 1969 г. тя прераства в Музей на розата, който е уникален в световен мащаб. Той се помещава в стара сграда на Института по розата и е част от Историческия музей „Искра” в гр. Казанлък.
Музеят на розата има богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи историята на българското производство на маслодайни рози. Експонатите са разположени в три зали. В музея могат да се видят и инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. Направена е и възстановка на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на чистотата на розовото масло създадена през 1907 г. от Христо Яръмов. Това е свързано с тежък момент в историята на българското розопроизводство, когато се появява т.нар. ‘тереше’ – фалшификат на истинското розово масло. Под заплахата за сриване на репутацията на българското розово масло като най-доброто в света, лабораторията на Христо Яръмов се явява успешен опит за осуетяване на тази вредна практика.

Забележителен предмет в експозицията на музея е съд за розово масло (конкума), който е бил използван за последен път през 1947 г., но ароматът на рози се носи все още от него.
В музея туристите имат възможност да закупят розово масло, различни продукти на маслодайната роза, козметика, розов ликьор, гюлова ракия и сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите.

Маслодайната роза – Rose damascene mill. f. trigintipetala, е пренесена в България от Индия през Персия, Сирия и Турция. В долината, разположена между Стара планина и Средна гора, тя намира своята втора родина. Казанлъшката долина приема названието Розова долина. На 21 май 1837 г. немският фелдмаршал Хелмут фон Молтке ще каже: „Казанлък е европейският Кашмир, турският Гюлестан -страната на розите”.
Розоберът продължава около месец – от 20 май до 20 юни, но зависи от атмосферните условия на пролетта. Извършва се рано сутрин от 5 ч. до 9-10 ч.Технологията, която е в основата на производството на прочутото българско розово масло, е двойната дестилация. По примитивния начин за зареждането на един казан са необходими 15 кг розов цвят и 60 л чиста вода. Процесът е трудоемък – 1 кг розово масло се получава от 3000 кг розов цвят, а 1 грам – от 1000 розови цвята. Цената му на международния пазар е около 4000 евро за килограм.

Българското розово масло е най-качественото в света – без конкуренти. Всички световноизвестни парфюмерийни фирми го използват в своите рецептури заради две основни качества – придава на парфюма голяма трайност и особен, приятен аромат.

То е незаменима съставка за развиващата се европейска парфюмерия още от 1720 г. и се изнася с кораби през Цариград до Марсилия, Лондон и Ню Йорк, а с конски кервани през Букурещ до Виена, Париж и Берлин. През 1820 г. Дончо Папазов от Казан­лък създава първата българска розотърговска къща. Неговите синове Димитър и Ботьо разширяват дейността й. Следват розотърговските къщи на Кънчо Шипков (1840 г.), на Христо Христов (1863 г.) и Петко Орозов (1864 г.).
Българското розово масло печели златни медали на световните изложения във Виена (1873), Париж (1875), Филаделфия (1876), Чикаго (1893) и др.

Ежегодно, всяка първа събота и неделя на месец юни в Казанлък се организира традиционен Празник на розата, който предлага на посетителите незабравими спомени, свързани с красотата, веселието и гостоприемството на българина.

В музеят туристите имат възможност да закупят розово масло, различни продукти на маслодайната роза, козметика, розов ликьор, гюлова ракия и сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите. На новия сайт, може да откриете нашия виртуален музей 
ДОМ ПЕТКО СТАЙНОВ
Музейната експозиция уредена в две помещения на етажа на Дома: зали 1 и 2., представя жизнения път на композитора, симфоничното и хоровото му творчество, академичната и музикално-обществената му дейност, публицистиката му, връзките с родния край, националното признание, на което се е радвал и радва.

Експонирани са оригинали и факсимилета на оригинали и печатни издания на пар-титури на голяма част от творбите на Петко Стайнов, разнообразни фотоматериали и документи, отзиви в българския и чуждестранния печат за произведенията му, концертни програми и афиши, негови статии и публикации, лични вещи, ордени и медали, с които е удостояван.
Благодарение на използваните компютърни технологии, експозицията представя материали и документи не само от фонда на Историческия музей “Искра”, който е неин уредник, но и от фондовете на Централния научен архив и на Института за изкуствознание на Българската академия на науките, Централния държавен архив, Съюза на българските композитори, Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”, Софийската филхармония и редица други, осигурени от фондация “Петко Груев Стайнов”.

ГАЛЕРИЯ

ScreenHunter_10020 Feb. 17 21.31ScreenHunter_10021 Feb. 17 21.31ScreenHunter_10023 Feb. 17 21.31
КОНТАКТИ

Исторически музей “Искра” Казанлък – www.kazanlakmuseum.com
Адрес: гр. Казанлък, ул. “Св. св. Кирил и Методий” 9

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ- 0431 / 6 27 55

ТРАКИЙСКА ГРОБНИЦА – копие – 0431 / 6 47 50

МУЗЕЙ НА РОЗАТА – 0431 / 6 40 57

ИСТОРИКО – ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС –      0431 / 6 57 33

МОГИЛА ГОЛЯМА КОСМАТКА – СЕВТ III –     0431 / 9 90 28

МОГИЛА ОСТРУША –     0431 / 9 90 50

ИНФО ЦЕНТЪР – ХЕЛВЕЦИЯ, ГРИФОНИ, ШУШМАНЕЦ –   0431 / 9 90 31

Текст и изображения:www.kazanlakmuseum.com

За автора