Leo’s Pizza Trattoria – Пицария София

ЗА НАС

ScreenHunter_25718 Jul. 23 06.48Малко вероятно е на някого да му хрумне да обядва или вечеря в ресторанта на спортен комплекс, намиращ се на прашно и тъжно шосе между болница и увеселителен парк.

В случая обаче причините да го направи са много. Става дума за тенис комплекс “Малеева”, в който от месец се намира Leo’s Pizza Trattoria.

Всички знаем Leo’s Pizza, мястото, където пастата и пицата в най-голяма степен се доближават до истината. И всичко, което знаете и харесвате на ул. “Искър”, го има и тук. Пиците са над 30, предлагат се в цял и половин вариант, пастата – също толкова, от най-семплата с масло и пармезан до тези със сосове с артишок, трюфелова паста, аспержи, водка.

Какво е различното сега?

Новото идва още с прибавянето на думата Trattoria към името на заведението и с присъствието на едно ново име: Адалберто Бианки, бащата на Лео, когото всички наричат Папа. Тандемът от две различни поколения прав нещо много ценно: Лео отговаря за пастите и пиците, желанието му е да експериментира и да ги движи в нови посоки. Сеньор Бианки въвежда старите класически селски и регионални ястия, тези, които в някаква степен са много по-представителни за италианската кухня от отдавна интернационализиралите се пица и паста. Това е важно е да се спомене не защото са някакви вътрешни “кухненски” истории. Първо, бизнесът вече е семеен, както е в повечето истински италиански ресторанти, и второ, защото в България са малко хората, които ходят в даден ресторант само заради този, който готви (освен ако не се пада братовчед например). В общия случай се знаят собствениците и посетителите, а най-важният остава в сянка. А е крайно време да бъде изведен на сцената.

В зимното си меню Папа е включил Melanzane alla Parmigiana – патладжани на фурна с доматен сос, моцарела и пармиджано. Тосканският шедьовър Bistecca alla Fiorentinа, или порцията килограм и 200 г пристигнало от Италия месо, поднесено върху гореща каменна плоча. Trippa alla Romana, или шкембето в лют доматен сос, мента, пармиджано и пекорино. Горещото Brasato с телешки джолан и червено вино. За непрететенциозните, любопитни и смели – древната Fagioli con le cotiche – боб със свински кожички. Една от любимите рецепти на сеньор Бианки, която винаги може да поръчате предварително, е Brodetto, която се приготвя от 15 вида риби. Тук това е трудно постижимо, но все пак малко побългарена версия на ястието с по-малко и предварително обезкостена риба е възможно.

Папа живее в България от 22 години. Благ, пестелив на думи, очевидно със здрав приключенски дух и нерви, след като през 1989 г. решава да напусне Анкона, за да отиде в Бургас, където да отвори ресторант. Положил всички усилия, спечелил много битки, през цялото време набавял продукти от Италия – от брашно до риби. Само че така и до края клиентите упорито си поръчвали или цаца, или скумрия.

Мястото не е за тези, които търсят уединение, а по-скоро за компании и семейства. Тук е и за тези, които искат да предизвикат стомаха си, да изучават границите на вкуса, да рискуват с неща, дори когато смятат, че няма да харесат. А когато се случи точно обратното, просто да кажат: Mille grazie, Рapa!

МЕНЮ

В нашето меню можете да намерите богат избор от различни видове пици, които са уникални по размер и са подходящи дори и за големи компании. Разбира се, предлагаме различни ястия, приготвени по оригинални италиански рецепти.

ИСТОРИЯ

През 1992 г. братът на Лео, Адрио и баща му Адалберто идват за първи път в България – в Бургас. Те са поканени от едно българско семейство и тогава решават да отворят италиански ресторант в Бургас. Причината за това решение е, че на красивия морски град липсва само един италиански ресторант. Отворили са голяма пицария на два етажа – на първия етаж е пицария,а на втория етаж дискотека. Отварят и истинска джелатерия с 20 вида сладолед. Пицарията, която се казва „Гранд Италия“, и желатерия са първите по рода си заведения в Бургас. Огромен е потокът от хора, които ежедневно посещават заведенията и до закриването през 2004 г. Лео и семейството му успяват да представят истинска италианска кухня на хиляди българи. Пицарията е една от малкото, дори и в световен мащаб, която е достигнала до приготвянето на над 700 пици на ден. Екипът от хора, стоящ зад тези постижения, също не е малко – 6 пицари и 8 сервитьорки на смяна.

През 2005 г. Лео идва в България и отварят отново същото заведение, но този път в Созопол. След един сезон в Созопол се връщат отново в Бургас за още 2 години. Същата година Лео влиза в Биг Брадър, като това му дава възможността да се премести в София, 2 години по-късно цялото му семейство се премества от Бургас в столицата. Решава да продължи семейния бизнес, но с различен, модернизиран бранд. Изгражда се ново лого и фирмена идентичност, а участието в Биг Брадър му дава възможност да бъде лесно разпознаваем, да се утвърди по-бързо на пазара, самият Лео да е лицето на фирмата, което се рекламира доста успешно. През 2007 г. отварят първата пицария с новата идентичност на ул. Искър в центъра на София, с името Leo’s Pizza, а самият Лео е главен готвач в нея.

Четири години по-късно отварят втората пицария Leo’s Pizza Trattoria, намираща се в Тенис Клуб Малееви, като концепцията на това заведение е да се наблегне повече на домашната храна и на готвените гозби. Пиците в това заведение се оставят леко на заден план за сметка на пастата. Местоположението на ресторанта, намиращ се в полите на Витоша, гледката към планината и широкото открито пространство около него дават възможност на посетителите да се отпуснат и да се насладят на прекрасната храна.

ГАЛЕРИЯ

ScreenHunter_25711 Jul. 23 06.44ScreenHunter_25712 Jul. 23 06.45ScreenHunter_25713 Jul. 23 06.45ScreenHunter_25714 Jul. 23 06.45ScreenHunter_25715 Jul. 23 06.46ScreenHunter_25716 Jul. 23 06.46
КОНТАКТИ

Leo’s Pizza Trattoria – Пицария София – leospizza.bg
Адрес: гр. София, бул. Никола Вапцаров No 57
Моб.тел.: 0878 642 824

Текст и изображения: leospizza.bg

За автора